Hipospadiaslı çocuklarda glans-urethral meatus shaft (GMS) skorlamasının etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluating the Effectiveness of Glans-urethral Meatus Shaft (GMS) Scoring in Children with Hypospadias
- Tez No: 848704
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ SÜRER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Hypospadias, Complications, Children, Scoring Methods, Urethra, Fistula, Patient Outcome Assessment, Grade
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmada, kliniğimize başvuran ve hipospadias tanısı sonrası ilk kez cerrahi uygulanan çocuklarda Glans-Urethral Meatus Shaft (GMS) skorlamasının; preoperatif kararların oluşturulmasından postoperatif klinik sonuçlara ve olası komplikasyonların öngörülebilirliği üzerine etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: 02.03.2022 tarihli ve 2022/25 protokol numaralı“Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi Klinik İlaç Dışı Bilimsel Araştırmalar Etik Kurulu”onayı ile araştırmaya başlanmıştır. Çalışma, 2022-2023 arasında kliniğimizde hipospadias tanısı alan ve kriterleri karşılayan 44 olgu ile yürütülmüştür. Onam alma işlemi sonrası, GMS skorları, yaş, topikal androstenedion kullanımı durumu, uygulanacak prosedür, iletişim bilgileri, operasyon süresi, turnike süresi, komplikasyon durumu, takip süresi gibi veriler prospektif olarak kaydedilmiştir. BULGULAR: Olguların ortanca yaşı 36 aydır. GMS skorunun ortalaması 6,66'dır. Komplikasyon oranı %27,30 olarak tespit edilmiştir. GMS skoru arttıkça komplikasyonlu olgu sayısının arttığı görülmüştür. GMS skoru 7-9 olan olgularda komplikasyon oranı %41,20 iken GMS skoru 10-12 olanlarda bu oran %80'dir. Üretral plate genişliği ve 8 glans boyutunun komplikasyon oranı üzerine etkisi görülmemiştir (p=0,2 ve p=0,12). Üretral plate'in glans boyutuna oranı GMS skorunun yanında komplikasyon varlığı üzerine risk faktörü olarak belirlenmiştir. SONUÇ: GMS skorlaması hipospadias cerrahisi öncesinde operasyon kararı verme aşamasında ve hipospadias cerrahisinin olası sonuçlarının, başarı ve komplikasyon durumlarının öngörülmesinde etkin bir yöntem olarak bulunmuştur. Olguların kapsamlı değerlendirilmesinde öngörülebilirlik üzerine etkin bir seçenek olarak değerlendirilmeli ve rutin uygulamada olmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effectiveness of GMS scoring in children who presented to our clinic and underwent surgical treatment for the first time following a diagnosis of hypospadias was evaluated in terms of its impact on preoperative decision-making, postoperative clinical outcomes, and the predictability of potential complications. MATERIALS AND METHODS: The research was initiated with the approval decision of the 02.03.2022 and protocol no. 2022/25 'Gulhane Training and Research Hospital Non-Drug Scientific Research Ethics Committee'. The study was conducted with 44 cases who met the criteria diagnosed with hypospadias in our clinic between 2022 and 2023. After obtaining informed consent, data such as GMS scores, age, topical androstenedione usage status, planned procedure, contact information, operation duration, tourniquet duration, complication status, and follow-up period were prospectively recorded. RESULTS: The median age of the cases was 36 months. The mean total GMS score was 6.66. The complication rate was determined to be 27.30%. It was observed that as the GMS score increased, the number of cases with complications also increased. The complication rate was 41.20% in cases with GMS scores of 7-9, while it was 80% in 10 cases with GMS scores of 10–12. The urethral plate width and glans width did not have a significant effect on the complication rate (p = 0.2 and p = 0.12, respectively). The ratio of the urethral plate to the glans size and GMS scoring were identified as risk factors for the presence of complications. CONCLUSION: The GMS scoring has been found to be an effective method in the decision-making process prior to hypospadias surgery and in predicting the possible outcomes, success rates, and complications of hypospadias surgery. It should be considered a viable option for comprehensive assessment of cases and should be routinely implemented.