Semen parametrelerinin yaşa bağlı nomogramları: Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi örneği
Age-related nomograms of semen parameters: Balıkesir University Health Application and Research Hospital example
  1. Tez No: 848703
  2. Yazar: GİZEM EYÜBOĞLU KÖSE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA BAHAR SUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Erkek yaşı, nomogram, semen analizi, semen parametreleri, Male age, nomogram, semen analysis, semen parameters
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Klinik uygulamalarda semen analizi için Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yayınladığı kılavuzun belirlediği referans limitleri temel alınarak spermiyogram yapılmaktadır. Ancak bugüne kadar DSÖ yaşı semen ile ilgili bir parametre olarak değerlendirmemiştir. Bu çalışma; farklı yaş gruplarının semen parametreleri üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu sayede semen analizi için başvuran hastaların verileri belirli bir yaş grubuna göre değerlendirilebilecek ve doktorların doğrudan ilgili yaş grubuna göre kişiyi değerlendirmesine olanak sağlayacağını düşünmekteyiz. Bu çalışmaya 1 Ocak 2018 ve 31 Aralık 2022 tarihleri arasında 5 yıllık süreçte Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Androloji Laboratuvarına spermiyogram istemiyle başvuran 1844 hastanın verileri dahil edildi. 18 yaş altı bireyler ve azospermi tanısı olan bireyler veri setinden çıkarıldı. Bunun yanı sıra birden fazla analiz sonucuna sahip hastaların yalnızca ilk verileri çalışmaya dahil edildi. Bu kriterler uygulandığında retrospektif incelemeyi kalan 1391 hastanın spermiyogram sonuçları ile gerçekleştirdik. Hastaların spermiyogram verileri 2021 yılında DSÖ'nün yayınladığı“İnsan Semeninin İncelenmesi ve İşlenmesi Sürecinin El Kılavuzu”na göre değerlendirildi. Kullanılan istatistiksel veriler SPSS yazılım programı ile analiz edildi. Her bir yaş grubuna ait değerler için persentil eğrileri içeren nomogramlar oluşturuldu. Elde edilen bulgular incelendiğinde; parametrelerden; semen hacminde, ileri hareketli sperm oranında, toplam hareketli sperm oranında ve normal morfoloji verilerinde beklenildiği şekilde en yüksek oranlar en düşük yaş grubuna ait görüldü. Bu değerler benzer çalışmalarla tutarlılık göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In clinical practice, spermiograms are performed based on the reference limits set by the guidelines published by the World Health Organization (WHO) for semen analysis. However; to date WHO has not considered age as a parameter related to semen. This study aims to investigate the effects of different age groups on semen parameters. In this way, we think that the data of patients who apply for semen analysis can be evaluated according to specific age group and will allow doctors to evaluate the patient directly according to the relevant age group. This study included the data from 1844 patients who applied to Balıkesir University Health Practice and Research Hospital Andrology Laboratory for spermiogram request in a 5-year period between January 1, 2018 and December 31, 2022. Individuals under 18 years of age and individuals diagnosed with azoospermia were excluded from the data set. In addition, only the first data of patients with more than one analysis result were included. When these criteria were applied, we performed the retrospective review with the spermiogram results of the remaining 1391 patients. The spermiogram data of the patients were evaluated according to the“Laboratory Manual for the Examination and Processing of Human Semen”published by WHO in 2021. The statistical data used were analyzed with SPSS software program. Nomograms with percentile curves were created for each age group. When the findings obtained were analyzed; the highest rates in semen volume, progressive motility, total motility and normal morphology data were observed in the lowest age group as expected. These values were consistent with similar studies.