How capital structure affects stock prices, evidence from Palestine
Sermaye yapısı hisse fiyatlarını nasıl etkiliyor, Filistin'den kanıt
- Tez No: 848731
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL BAYRAKTAROĞLU GÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Capital Structure, Stock Price, Palestine Stock Exchange, Financial Leverage, Profitability, Asset Tangibility, ROA
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırma, Filistin'de borsada işlem gören şirketler bağlamında sermaye yapısı ile hisse senedi fiyatları arasındaki karmaşık ilişkiyi incelemektedir. Bu çalışma, çeşitli finansal ölçümlerin hisse senedi fiyatları üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Araştırma, niceliksel bir yaklaşımla, hisse senedi fiyatlarını etkilemede kaldıraç oranları, varlık getirileri (ROA), kazançlar, defter-piyasa değeri, temettüler, varlık somutluğu ve firma büyüklüğü gibi değişkenlerin karşılıklı etkileşimini inceliyor. Bulgular birçok kritik içgörüye ışık tutuyor. Sermaye yapısının hisse senedi fiyatları üzerinde olumsuz bir etki yarattığı, kaldıraç oranlarındaki değişikliklerin hisse değerlerini önemli ölçüde etkileyebileceğini düşündürmektedir. Bunun tersine, hisse başına kazanç (EPS), karlılık ve firma büyüklüğünün yanı sıra hisse senedi fiyatlarıyla pozitif bir ilişki ortaya koyuyor ve bu da güçlü mali performansın hisse fiyatı artışını tetikleyebileceğini gösteriyor. Araştırma, bilinçli yatırım kararları almada özellikle kaldıraç oranları, ROA, kazançlar ve şirket büyüklüğü gibi muhasebe bilgilerinin önemini vurgulayarak yatırımcılar için önemli sonuçları ortaya çıkarıyor. Yatırım portföylerini çeşitlendirmenin ve hisse senedi fiyatlarını etkileyen karmaşık faktörlere ilişkin kapsamlı bir anlayış kazanmanın önemini vurgulamaktadır. Ayrıca çalışma, şirketlerin finansal raporlamalarında şeffaflığı sürdürmeleri ve yatırımcıların bilinçli kararlar alabilmeleri için hayati bilgilere erişebilmelerini sağlama ihtiyacının altını çiziyor.
Özet (Çeviri)
This research delves into the intricate relationship between capital structure and stock prices within the context of Palestinian listed companies. This study explores the impact of various financial metrics on stock prices. Through a quantitative approach, the research scrutinizes the interplay of variables such as leverage ratios, returns on assets (ROA), earnings, book-to-market value, Dividends, asset tangibility and firm size in influencing stock prices. The findings illuminate several critical insights. Capital structure is found to exert a negative influence on stock prices, suggesting that changes in leverage ratios can significantly impact share values. Conversely, earnings per share (EPS), along with the profitability and size of firms, demonstrates a positive relationship with stock prices, indicating that strong financial performance can drive share price growth. The research uncovers essential implications for investors, emphasizing the importance of accounting information, particularly leverage ratios, ROA, earnings, and company size, in making informed investment decisions. It highlights the significance of diversifying investment portfolios and gaining a comprehensive understanding of the intricate factors influencing stock prices. Moreover, the study underscores the need for companies to maintain transparency in their financial reporting, ensuring that investors can access vital information to make well-informed decisions. While offering valuable insights into the Palestinian stock market, this research also opens the door for future studies to explore additional variables and alternative methodologies to further enhance our comprehension of this complex relationship.