Euler-Bernoulli kiriş denklemi için bir optimal kontrol problemi
An optimal control problem for the Euler-bernoulli beam equation
- Tez No: 848730
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM AKBULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Optimal kontrol, hiperbolik problem, kiriş denklemi, Frechet türev. Aralık 2023, 67 sayfa, Optimal control, hyperbolic problem, beam equation, Frechet derivative. December 2023, 67 pages
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu tezde Euler-Bernoulli kiriş denklemi için başlangıç şartının optimal kontrol problemi ele alınmıştır. Hiperbolik problem için verilen iki final değerinin birini veya ikisini kullanarak sistemin başlangıç hızının kontrolü çalışılmıştır. Yöntem: Optimal çözümün varlığını ve tekliğini ispatlamak için genelleştirilmiş Weierstrass teoremi kullanılmıştır. Eşlenik problem yöntemi ile amaç fonksiyonelinin gradyenine ulaşılmıştır. Bulgular: Hiperbolik problemin çözümü ifade edilmiş ve ele alınan optimal kontrol probleminin çözümünün varlığı ve tekliği ispat edilmiştir. Eşlenik sınır değer problemi elde edilmiş ve amaç fonksiyonelinin Frechet anlamda türevlenebilir olduğu ispat edilmiştir. Optimal çözüme yakınsayan bir minimalleştirici dizi kurulmuş ve nümerik örnekler üzerinde sonuçlar test edilmiştir. Sonuç: Euler-Bernoulli kiriş denklemi için sistemin başlangıç hızının optimal kontrol problemine ait teorik sonuçlar elde edilmiş ve nümerik örnekler üzerinde sonuçların etkinliği verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this thesis, the optimal control problem of the initial condition for the Euler-Bernoulli beam equation is discussed. Control of the initial velocity has been studied by using one or both of the two final functions given for the hyperbolic problem. Method: The generalized Weierstrass theorem was used to prove the existence and uniqueness of the optimal solution. The gradient of the cost functional has been obtained by the conjugate problem method. Results: In this study, first the optimal control problem was posed and then the weak solution of the hyperbolic problem was examined. The existence and uniqueness of the solution of the optimal control problem is presented, and the adjoint boundary value problem is obtained. Conclusion: Some results of the optimal control problem of the initial velocity of the system for the Euler-Bernoulli beam equation are theoretically obtained and the effectiveness of the results is given on numerical examples.