Influence of Iran and Saudi Arabia in the Yemen civil war
Yemen iç savaşında İran ve Arabistan'ın etkisi
  1. Tez No: 848906
  2. Yazar: ABEER SALEH MOJAMMEL QAIED AL KALEEY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET TURAN ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Vekalet Savaşı, Jeopolitik, İç Savaş, Yemen, İran, Suudi Arabistan, Proxy War, Geopolitical, Civil War, Yemen, Iran, Saudi Arabia
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma, Yemen iç savaşlarının nedenlerini ve Yemen içindeki etkilerini incelemektedir. Bu amacın yanı sıra çalışma ayrıca, bölgedeki Suudi Arabistan-İran rekabetine ve zayıf ülkelerde vekalet savaşının kullanımına ışık tutmaktadır. Çalışma aynı zamanda 2011 Arap Baharı'ndan sonra Yemen'de meydana gelen değişiklikleri, ardından gelen iç savaşı ve Yemen cumhurbaşkanının ülkeden kaçışı sonrası ortaya çıkan Suudi Arabistan'ın Kararlılık Fırtınası operasyonunu incelemektedir. Bu çalışma, Suudi Arabistan ve İran'ın Yemen'de yürüttüğü vekalet savaşının jeopolitik boyutlarını açıklığa kavuşturarak Yemen'deki kötü duruma yol açan dış ve iç etkileri incelemektedir. Araştırma aynı zamanda Yemen'in birbirini izleyen yönetim dönemlerinden ve monarşiden cumhuriyete geçişten kaynaklanan savaş ve çatışmaları ve Yemen'e komşu ülkelerin Yemen'deki mevcut yönetim sisteminden etkilenme korkularını ortaya koymaktadır. Ülkelerinde monarşiden cumhuriyete geçişte Yemen deneyimini taklit etme girişimleri, komşu ülkelerin Yemen'deki çatışmaları körüklemesine neden olmuştur. Bu tez, Yemen'deki siyasi, sosyal ve ekonomik sahnede en etkili olan değişkenler hakkında farklı yaş gruplarından ve farklı vilayetlerde bir grup vaka üzerinde yapılan bir anketle desteklenmektedir. Amaç, Yemen'deki çatışmanın etkilerinin anlaşılmasını sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
This study examines the origins and causes of the Yemeni Civil Wars and their impact inside Yemen. Moreover, it sheds light on the Saudi Arabia-Iranian war in the region, and the use of proxy war in weak countries. The study also shows the changes that occurred in Yemen after the 2011 Arab Spring and the subsequent civil war and the flight of the Yemeni president, that led to the Decisive Storm by Saudi Arabia against the Iranian tide. This research studies external and internal effects that lead to bad situation in Yemen with clarifying the geopolitical dimensions of the proxy war waged by both Saudi Arabia and Iran in Yemen. The research also shows the wars and conflicts resulting from the successive periods of Yemen's rule and the transition that occurred through changing the system of government from the monarchy to the republic, and the fears of Yemen's neighboring countries of being affected by the current system of government in Yemen. The attempts to imitate the Yemeni experience in their countries, from a monarchy to a republic, which led neighboring countries to fuel the Yemeni conflicts. This thesis is supported by a survey of a group of cases from different age groups and Yemeni governorates about the variables that occur, which are the most influential on the political, social, and economic scene in Yemen. The aim is to provide an understanding of the effects of conflict in Yemen.