An investigation of the SNARC and SNARC-like effects: Time-dependent effects of compatible and incompatible stimulus-response mappings
Büyüklük-uzam ilişkisine dair uzun süreli bellek temsili ile uyumlu ve uyumsuz uyarıcı-tepki bağıntılarının zamana bağlı etkilerinin SNARC ve SNARC-benzeri görevler kapsamında incelenmesi
- Tez No: 848905
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDA DURAL ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: SNARC etkisi, SNARC-benzeri etkiler, sayı-uzam ilişkisi, transfer paradigması, alıştırma etkileri, SNARC effect, SNARC-like effect, spatial-numerical associations, transfer paradigm, practice effect
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Deneysel Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
İnsanlar göreceli olarak küçük sayılara sol büyük sayılara ise sağ elleri ile daha hızlı tepki vermektedirler (SNARC effect, Dehaene vd., 1993). Önceki çalışmalar SNARC-benzeri etkilerin kavramsal ve fiziksel büyüklüklerde (sayısal olmayan) de gösterildiğine işaret etmektedir (Sellaro vd., 2014; Wühr ve Seegelke, 2018). Bu etkilerin uzun süreli bellekte hâlihazırda var olan bir büyüklük-uzam temsilinden kaynaklandığı düşünülmektedir (küçük-sol, büyük-sağ). Tez çalışmasında bu uzun süreli bellek temsiline uyumlu ve uyumsuz şekilde oluşturulmuş uyarıcı-tepki bağıntılarını içeren bir alıştırma görevinin katılımcıların SNARC ve SNARC-benzeri etkileri gösterme bakımından performanslarını nasıl etkileyeceği incelenmektedir. Alıştırma görevi sırasında katılımcılar tekrarlı olarak uzun süreli bellek temsillerindeki uyarıcı tepki bağıntısına uyumlu ya da uyumsuz tepki verdikleri bir değerlendirme görevi yapmışlardır. Transfer aşamasında ise katılımcılardan büyüklük-ilgisiz bir sınıflandırma görevi yapmaları istenmiştir. Transfer aşaması alıştırma görevinden beş dakika, bir gün ya da bir hafta sonra verilerek, alıştırma görevinde oluşturulan uyumlu ve uyumsuz uyarıcı tepki bağıntılarının uzun süreli etkileri incelenmiştir. Bulgular, sayısal uyarıcılar kullanıldığında alıştırma görevinin etkilerinin transfer aşamasında tüm zaman aralığı koşullarında gözlendiğini göstermiştir. Öte yandan, sayısal olmayan büyüklüklerin kullanıldığı deneylerde, yalnızca uyumsuz alıştırma görevi alınan koşullarda etkiler transfer aşamasında gözlenmiştir. Bulgular sayısal ve sayısal olmayan büyüklüklerin işlenme süreçlerinin farklılığına işret etmekle birlikte, bellek süreçlerinin büyüklük-uzam ilişkilerini anlamaktaki önemine dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
SNARC (Spatial-Numerical Associations of Response Codes) is the faster left-hand responses to smaller and faster right-hand response to larger numbers (Dehaene et al., 1993). Previous studies revealed that SNARC-like effects are also observed with conceptual and physical (i.e., non-numerical) magnitudes (Sellaro et al., 2014; Wühr and Seegelke, 2018). This magnitude-space relationship is suggested to result from a small-left and large-right representation in the long-term memory. The current dissertation study examined the time-dependent effects of stimulus-response compatibility practices on the SNARC and SNARC-like effects. In the practice, participants repeatedly performed either compatible (small-left, large-right) or incompatible (small-right, large-left) stimulus-response associations in a magnitude classification task. In the transfer session, the task was a magnitude-irrelevant classification task to measure the SNARC/SNARC-like effects. The time between the practice and the transfer sessions was manipulated as five minutes, one day, or one week to examine the long-lasting influences of the practice session. Results revealed that the stimulus-response associations formed in the practice session successfully transferred to the magnitude-irrelevant classification tasks in all time intervals for numerical magnitudes. On the other hand, in conceptual and physical magnitudes, only the effect of incompatible S-R associations was prominent. These findings strongly suggest a diverse mechanism in processing numerical and non-numerical magnitudes and further support the notion that memory processes are highly involved in the spatial processing of magnitudes.