Facial emotion recognition in borderline personality organization
Borderline kişilik örüntüsünde yüzden duygu tanıma
- Tez No: 848911
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELVİN DOĞUTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Borderline kişilik organizasyonu, yüzden duygu tanıma, temel duygular, güven, Borderline personality organization, face emotion recognition, basic emotions, confidence
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Sınırda Kişilik Örgütlenmesi (SKÖ) terimi, kişinin kendi benlik kavramını ve bu kişiler için önemli olan kişilerin kavramlarını bütünleştirememesinin ortak özelliklerini ifade etmektedir. Bu özellikler, bu durumun ortak bir belirtisi olan Sınırda Kişilik Bozukluğu (SKB) dahil olmak üzere tüm ciddi kişilik bozukluklarında mevcuttur. SKB, sosyal etkileşimlerdeki önemli eksikliklerle karakterize edilir ve bu durum duyguları tanıma ve anlama yeteneğindeki zayıflıklarla bağlantılı olabilir. Sosyal etkileşim açısından, yüzdeki duygu tanımanın, sözsüz sosyal etkileşim ve iletişim için çok önemli olduğu düşünülmektedir. Alanyazında SKB ve yüzden duygu tanıma ile ilgili yapılan çalışmalarda tutarsız sonuçlar mevcut olup, bazı çalışmalarda farklılık bulunurken bazılarında ise bulunamamıştır. Bu çalışma çevrimiçi ve yüz yüze olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Bu çalışmanın örneklemi gönüllülük esasına dayalı olup, 18-25 yaş aralığındaki Başkent Üniversitesi öğrencilerinden oluşmaktadır. Çevrimiçi kısmının ardından dışlama kriterleri dikkate alınarak toplam 120 katılımcıdan yüz yüze veri toplanmıştır. Ancak analize yalnızca 105 kişi dahil edilmiştir. Araştırmada sınırda kişilik örgütlenmesinde olanlar ve olmayanlar olmak üzere iki farklı grup elde edilmiştir. Katılımcılara altısı duygusal ve bir tanesi nötr olmak üzere yedi farklı duygu içeren yüz fotoğrafları gösterilmiştir. Katılımcılardan yüzlerde gördükleri duyguyu işaretlemeleri ve cevaplarından ne kadar emin olduklarını belirtmeleri istenmiştir. Araştırmanın bulguları doğrultusunda, her bir duygu için iki grup arasında tepki süresi, güven oranı veya doğruluk açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır. Araştırmanın güçlü yönleri, sınırlılıkları ve katkıları alanyazınla birlikte tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The term Borderline Personality Organization (BPO) refers to the shared traits of not integrating one's own self-concept with the concepts of important people. These traits are present in all severe personality disorders, including borderline personality disorder (BPD), which is a common sign of this condition. BPD is characterized by substantial deficits in social interactions, which may be linked to weaknesses in the ability to recognize and understand emotions. In terms of social interaction, facial emotion recognition (FER) is considered crucial for nonverbal social interaction and communication. In the literature, there are inconsistent results in studies conducted on BPD and FER, indicating that some studies found a difference while others did not. This study consists of two parts: online and face-to-face. The sample for this study is voluntary and consists of Başkent University students between the ages of 18 and 25. After the online part, face-to-face data was collected from a total of 120 participants by considering exclusion criteria. However, only 105 people were included in the analysis. There are two different groups in the research: those with BPO and those without. Participants were exposed to photographs containing seven different types of faces, including six emotional and neutral ones. Participants were asked to mark the emotion they saw on their faces and answer how confident they were in their answers. In line with the findings of the study, no significant difference was found in reaction time, confidence rate, or accuracy between the two groups for each emotion. The strengths, limitations, and contributions of the research are discussed together with the literature.