Global international relations and the idea of reflexivity: Researching through expert interviews
Küresel uluslararası ilişkiler ve refleksivite düşüncesi: Uzman mülakatlar yoluyla araştırmak
- Tez No: 848922
- Danışmanlar: PROF. DR. LERNA KOHARİK YANIK, PROF. DR. HAKAN ÖVÜNÇ ONGUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupamerkezcilik, Bilgi Üretimi, Kültürel Özcülük, Küresel Uİ, Refleksivite, Uzman Mülakatları, Cultural Essentialism, Eurocentrism, Expert Interviews, Global IR, Knowledge Production, Reflexivity
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 272
Özet
Bu tez, Küresel Uluslararası İlişkiler'in (Küresel Uİ) güncel bir entelektüel hareket olarak Uluslararası İlişkiler (Uİ) disiplinindeki refleksif katkılarını araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma, refleksiviteyi bilimsel bilginin sosyal ikametine ilişkin eleştirel bir farkındalık biçimi olarak takdim etmektedir. Ardından, araştırma refleksivitenin Uİ'deki gelişimini postmodern Uİ, Eleştirel Uİ ve inşacı Uİ mercekleriyle tetkik edecektir. Soruşturma daha sonra bu teorik yaklaşımların refleksif hususiyetlerini kültürel özcülüğün (ve Avrupamerkezciliğin) ortaya çıkardığı zorluklar ışığında sorgulayacaktır. Eleştirel anlatılarına rağmen, refleksif yaklaşımların, özellikle“Batı veya Avrupa'nın ötesindeki”bölgeler ve düşünce yerleri konusunda dar görüşlülüğü çağrıştırarak epistemik sınırlarını aşmada mühim sınırlılıklar sergilediği öne sürülecektir. Bu noktada, jeokültürel hassasiyetin gelişimiyle doğrudan bağlantılı olarak refleksiviteye vurgu yapılacaktır. Konu rehberi, kriterler ve kartopu örneklemlerini birleştiren detaylı bir yarı-yapılandırılmış mülakat metodu kullanarak, Küresel Uİ'nin refleksif potansiyelini ve noksanlıklarını eleştirel bir şekilde değerlendiriyorum. Çalışma alandaki akademisyenlerle yürütülen seksen-bir uzman mülakatına dayanmaktadır. Mülakat yapılan kişilerin olumlu ve olumsuz beyanlarından edinilen tematik sorgulamayla, bu çalışma Küresel Uİ'nin evrensellik/tikellik, küresellik/yerellik, ve dahil etme/harici bırakma ikilemlerini açığa vuran epistemolojik ve ontolojik kısıtlamalara karşı karşıya kaldığını izah etmektedir. Bilhassa, araştırma üç temel alanı ele almaktadır: (1) Küresel Uİ'deki küreselin ontolojik olarak nötr olmayışı ve akademik söylemlerde Batı/Batı-Dışı gibi ikiliklerin idame etmesi (2) ana-akım ve eleştirel bakış açıları arasındaki diyalog eşiği, (3) bilgi üretimindeki güç asimetrilerini gösteren akademik kapitalizmin etkileri. Sonuç itibariyle, uzman mülakatlardan elde edilen yorumlara bağlı olarak, bu tez Küresel Uİ'nin noksanlıklarını, onun görünürdeki refleksif duruşunu niteleyen kapsayıcılık, çeşitlilik, diyalog ve çoğulculuk gibi temel önermelerine karşın irdelemektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to investigate the reflexive contributions of Global International Relations (Global IR) as a contemporary intellectual movement within the discipline of International Relations (IR). The study introduces reflexivity as a mode of critical awareness concerning the social situatedness of scientific knowledge. Subsequently, the research explores the development of reflexivity in IR through the lenses of postmodern IR, Critical IR, and constructivist IR. The investigation then questions the reflexive properties of these theoretical approaches in light of the challenge posed by cultural essentialism (and Eurocentrism). It is contended that reflexive approaches, despite their critical narrative, exhibit significant limitations in transcending their epistemic boundaries, particularly in connoting parochialism concerning regions and places of thought“beyond the West or Europe.”At this juncture, emphasis is placed on reflexivity as directly related to the cultivation of geocultural sensitivity in knowledge production. Employing a detailed semi-structured interview method incorporating a topic guide, criterion, and snowball sampling, I critically assess the reflexive potential and shortcomings of Global IR. The study draws on eighty-one expert interviews conducted with scholars in the field. Through thematic inquiries derived from affirmative and non-affirmative statements of the interviewees, the research elucidates that Global IR faces epistemological and ontological constraints, manifesting as dichotomies of universalism/particularism, globality/locality, and inclusion/exclusion. Specifically, the research delves into three key areas: (1) the ontological un-neutrality of the global in Global IR and the perpetuation of binaries such as West/Non-West in academic discourses, (2) the threshold of dialogue between mainstream and critical perspectives, (3) the impacts of academic capitalism, signifying power asymmetries in knowledge production. In consequence, based on the interpretations derived from expert interviews, this dissertation scrutinizes the shortcomings of Global IR, notwithstanding its foundational principles of inclusion, diversity, dialogue, and pluralism that ostensibly characterize its reflexive stance.