Redesigning fixed-wing loitering munition as solar supported by using reverse engineering method
Sabit kanatlı dolanan mühimmatların tersine mühendislik yöntemiyle solar destekli olarak tasarımı
  1. Tez No: 848936
  2. Yazar: HARUN AYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH VEHBİ ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Dolanan Mühimmatlar, Kamikaze Dronlar, İntihar Dronları, Solar Enerji, Solar Destekli, İHA, MPPT, LiHV Piller, Loitering Munitions, Kamikaze Drones, Suicide Drones, Solar Cells, Solar Energy, Solar Supported, UAVs, MPPT, LiHV Batteries
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Son yıllarda, konvansiyonel savaşlar hibrit savaşa ya da asimetrik tehdide dönüşmüştür. Bu nedenle, dünya orduları savunma teknolojilerini geliştirmek ve daha ileriye taşımak maksadıyla sürekli yenilikçi adımlar atmaktadır. Söz konusu, teknolojik gelişmeler sayesinde dünyanın dört bir yanındaki silahlı kuvvetler, askeri misyonlarına uygun olarak çeşitli İHA'larla donatılmaya başlanmıştır. Ordu envanterlerinde yerini alan bu İHA'lardan biri de, kamikaze drone olarak da bilinen, sütre gerisinden hedefi vurarak hedef üzerinde patlayıcı etkisi yaratan,“ara-bul-yok et”prensibiyle çalışan dolanan mühimmatlardır. Bu tezde, ilk başta güneş enerjili insanlı/insansız hava araçlarının (İHA) dünyadaki tarihçesi, Türkiye'de İHA teknolojisinin gelişim süreci, İHA'ların sınıflandırılması ve dolanan mühimmatların bu sınıflandırmadaki yeri detaylı olarak anlatılacaktır. Günümüz muharebe sahalarında etkin olarak kullanılan sabit kanatlı dolanan mühimmatlardan ALPAGU ele alınacak, çalışma prensipleri, özellikleri ve adedi bilgileri anlatılacaktır. Müteakiben, Şırnak ilinin ışıma verileri dikkate alınarak, tersine mühendislik ile, eklenecek solar destek sistemi ile 15 dk. olan havada kalma süresinin uzatılıp uzatılamayacağı hesaplanacaktır. Bu çalışma, maliyet-etkin olsun ya da olmasın, solar destek sisteminin dolanan mühimmata uygulanması nedeniyle bir ilk olma özelliği taşır. Sonuç olarak, ALPAGU dolanan mühimmata uygulanan solar destek birleşenlerine ilişkin yapılan hesaplamalar neticesinde havada kalma süresinin yüzde 11,2 oranında, sayısal değer olarak 1,76 dk.(105,6 sn) uzatılabileceği teorik olarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Conventional warfare has been transformed into hybrid warfare or asymmetric threat in recent decades. Due to this reason, the world's armed forces are constantly taking innovative steps to improve their defense technologies. Thanks to this technological development, armed forces all over the world are begun to equip with a variety of UAVs in accordance with their military mission. One of these UAVs, supplanted in army inventories, loitering munitions, also known as kamikaze drones, which create an explosive effect on the target by hitting the in defilade position, are autonomous weapon systems that operate on the“search-find-destroy”principle. In this thesis, first the history of solar-powered manned/unmanned aerial vehicles (UAVs) all over the world, , the development process of UAV technology in Turkey and classification of UAVs and the place of loitering munitions will be explained in details. Then, one of the fixed-wing loitering munitions, ALPAGU which are effectively used in today's battlefields will be taken on board and its working principles, features and specifications will be explained. Subsequently, taking into account the irradiance values of the Şırnak province, it will be calculated whether the flight duration of 15 minutes can be extended by reverse engineering method with the additional solar support components. Whether its cost-efficient or not, this study is the first of its kind to apply a solar support system to a loitering munition in order to extend its flight endurance by harnessing solar energy. Finally, as a result of the calculations made on regarding the solar support components applied to the ALPAGU loitering munition, it will be theoretically proven that the time in the air can be extended by 11.2%, in numerical terms, 1.76 minutes (105.6 seconds).