Monetization and demonetization in Islamic economics: From minted coins to paper instruments
İslam ekonomisinde parasallaşma ve tedavülden kalkma: Madeni paradan kağıt paraya
- Tez No: 848937
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ KALLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Para, Parasallaştırma, Tedavülden Kaldırma Altın Standardı, Money, Monetization, Demonetization, Gold standard
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: İslam Ekonomisi ve Finansı Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Finansı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tez, İslam iktisadında paranın evrimini kapsamlı bir şekilde analiz etmektedir. İslam iktisadının para kavramını, parasallaştırmayı ve tedavülden kalkmayı nasıl ele aldığını ve bunun uygulamalara nasıl yansıdığını anlamayı amaçlamaktadır. Metalizm çağından günümüze kadar olan süreçte paranın ve parasallaştırmanın evrimini izlemek için nitel ve tarihsel bir analiz metodolojisi kullanılmıştır. Altın, gümüş, fels, çav ve kâime gibi araçların tedavüle girişleri ve tedavülden çıkışları değerlendirilmiştir. Tez, İslam iktisat düşüncesinde paranın karşılaştırmalı bir incelemesini içermekte ve İslam ekonomilerinde paranın tarihsel gelişimine ilişkin mevcut literatürü değerlendirmektedir. İslam hukuk geleneğinde parasal gelişmelerin sonuçlarını analiz etmek için, tarihî kaynaklardan fıkıh eserlerine ve çeşitli dönemlerden mevcut vaka çalışmaları ve para politikalarına kadar uzanan erken dönem İslam iktisat metinleri incelenmektedir. Tez, İslam iktisadının şeriat uyumlu esaslara sadık kalırken, modern parasal gelişmelerle nasıl uyum sağlayabileceği konusunda islam iktisadındaki mevcut para yaklaşımının yetersiz kalabileceğini öngörmektedir. İslam iktisadında paranın evrimini anlamaya çalışan akademisyenler için değerli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis provides a comprehensive analysis of the evolution of money in Islamic economics. It aims to understand how Islamic economics conceptualizes money and monetization, and how this occurred in practices. A historical analysis methodology is used to trace the evolution of money and monetization in Islamic economics from the era of metallism to the current era. The thesis includes a comparative study of money within the Islamic economic thought and reviews existing literature on the historical development of money in Islamic economies. Early Islamic economic texts are delved into, ranging from historical accounts to works of jurisprudence, and monetary policies from varying eras to present case studies, to analyze the implications of monetary development in the Islamic legal tradition. The thesis concludes that while Islamic economics has witnessed transformations responding to contextual needs while remaining rooted in ethical and Sharia-compliant foundations, there is a clear struggle in settling with modern advancements in monetary developments. It provides valuable insights for scholars and practitioners interested in understanding the evolution of money in Islamic economics.