İnsan kaynakları yönetimine yönelik yapay zeka algısının çalışanların çeviklik performansı ve işe bağlanması üzerindeki etkisi
Impact of artificial intelligence perception in human resource management on employee agility performance and work engagement
- Tez No: 848968
- Danışmanlar: PROF. DR. OYA ERDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, Yapay Zeka, İşe Bağlanma, İşgücü Çevikliği, İnsan Kaynakları Yönetiminde Yapay Zeka Kullanımı, Human Resource Management, Artificial Intelligence, Work Engagement, Workforce Agility, Use of Artificial Intelligence in Human Resources Management
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Yapay zeka teknolojileri, günümüzde üretim ve hizmet sektörlerinin yanı sıra birçok farklı alanda, örgütlerin çeşitli ihtiyaçlarına hızlı, verimli ve etkili çözümler sunmaktadır. Bu teknolojileri benimsemek, örgütlerin rekabet avantajı elde etmeleri ve performanslarını artırmaları açısından önemli bir adımdır. İnsan Kaynakları Yönetimi (İKY), aday bulma ve seçme, eğitim ve geliştirme, performans değerlendirme, ücret ve kariyer yönetimi gibi alanlarda doğrudan ve dolaylı olarak çalışanların örgütsel bağlılıkları, işlerine bağlanmaları ve çeviklik algıları üzerinde etkisi olan uygulamaları içermesi bakımından, yapay zeka teknolojilerinin benimsenmesinde kritik bir role sahiptir. Bu araştırmanın amacı, Türkiye genelinde çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren çalışanlar arasından seçilen bir örneklemde, çalışanların İKY süreçlerine yönelik yapay zeka algıları ile işe bağlanma ve çeviklik algıları arasındaki ilişkileri çok yönlü olarak değerlendirmektir. Araştırma, nicel yöntemler ve yapılandırılmış anket tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümü, İKY, yapay zeka, işe bağlanma ve işgücü çevikliği kavramlarına ilişkin detaylı bir alanyazın taramasını içermektedir. Üçüncü bölümde, İKY'ne yönelik yapay zeka algısı ile işe bağlanma ve işgücü çevikliği değişkenleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Dördüncü bölümde, araştırmanın yöntemi, verilerin istatistiksel analizleri ve hipotezlerin sınanması sonucunda elde edilen bulgular detaylı bir şekilde incelenmiştir. Araştırmanın sonuçları, çalışanların İKY süreçlerine yönelik yapay zeka algıları ile işe bağlanma ve çeviklik algıları arasında anlamlı ve olumlu ilişkiler olduğunu göstermektedir. Yapay zeka teknolojilerini temel alan stratejik İKY yaklaşımlarının, çalışanların işe bağlanma ve işgücü çevikliği algılarını artırarak örgüt başarısına ve performansına olumlu katkı sağlayabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Artificial intelligence (AI) technologies provide rapid, efficient, and effective solutions to various needs of organizations, particularly in production and service sectors. Adopting these technologies is a crucial step for organizations to gain a competitive advantage and enhance their performance. Human Resources Management (HRM) plays a critical role in this adoption process, as it encompasses applications directly and indirectly affecting employees' organizational commitment, job engagement, and agility perceptions, such as recruitment, training, development, performance evaluation, compensation, and career management. Building upon the significance mentioned, the objective of this research is to comprehensively assess the multifaceted relationships between employees' perceptions of AI in HRM processes and their job engagement and agility perceptions. The study sample consists of employees selected from various sectors nationwide in Turkey, and quantitative methods with a structured survey as the data collection technique are employed for analysis. The second section of the research conducts a detailed literature review on HRM, AI, job engagement, and workforce agility concepts. The third section establishes relationships between AI perception in HRM and the variables of job engagement and workforce agility. The fourth section examines the research methodology, statistical analysis of the data, and the findings obtained through hypothesis testing. As a result of the research, it is concluded that there are meaningful and positive relationships between employees' perceptions of AI in HRM processes and their job engagement and agility perceptions. Strategic HRM approaches designed based on AI technologies are seen to increase employees' job engagement and workforce agility perceptions, ultimately positively contributing to organizational success and performance.