Comparative study of Pakistan and the U.S.A regarding issues about the third gender at intergovernmental and institutional levels
Üçüncü cinsiyet konusunda Pakistan ve ABD'nin idari ve kurumsal düzeydeki mesailerinin karşılaştırmalı incelemesi
  1. Tez No: 848970
  2. Yazar: RABIA NASEEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANAN TERCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Hükümetlerarası, Kurum, Üçüncü Cinsiyet, Intergovernmental, Institution, Third Gender
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu çalışma, uluslararası kuruluşların ve ulusal kurumların rolünü göz önünde bulundurarak iki farklı toplumdaki üçüncü cinsiyet veya transgender bireylerin koşullarını inceledi. Transgender kimliğine sahip bireyler, tanınma sorunları, ayrımcılık, eğitim ve sağlık hizmetlerine sınırlı erişim, cinsel şiddet, fiziksel ve duygusal zarar, sosyal ve siyasi marjinalleşme ve işsizlik gibi çeşitli zorluklarla karşılaşırlar. Mahbub ul Haq'ın İnsan Gelişimi Modeli, Amartya Sen'in Yetenek Teorisi ve Charles Taylor'ın Tanıma Teorisi, İnsan Gelişimi Endeksi altında teorik çerçeve olarak kullanılmıştır. Bu araştırmayı tamamlamak için içerik analizi kullanılmış, mevcut yayınlanmış materyalin (bilimsel makaleler) ve haber makalelerinin ikincil veri kaynakları olarak kullanıldığı literatür incelenmiştir. Toplanan verileri yorumlamak için insan hakları çerçevesi kullanılarak Pakistan ve ABD'nin temel vaka çalışmalarındaki transgender topluluğunu etkileyen çeşitli yasalar üzerine odaklanan kavramsal bir analiz gerçekleştirilmiştir. Bu analiz, transgender topluluğunun durumunu hem insan hakları perspektifinden hem de insan gelişimi yaklaşımından anlamak için özgürlük konularının herhangi bir gelişimsel ilerlemedeki kritik rolünü vurgular. Ayrıca, çeşitli yönetim hukuku sistemlerindeki üç temel neslin değerlendirilmesini içerir, bunları vaka çalışmalarının yönetim yapıları içinde karşılaştırır ve değerlendirir. Ayrıca, bu çalışma, literatürde zengin bir öneme sahiptir ve gelecekteki araştırmalar için açık bir tartışma başlatırken, politikacılar, toplum aktivistleri ve transgender bireyler arasında çözüm bulmaya yönelik bir köprü oluşturarak her iki perspektiften çözüm bulmaya yönelik bir platform sunar.
Özet (Çeviri)
This study explored the conditions of the third gender or transgender in two different societies while considering the role of international organizations and national institutions. Individuals who identify as transgender encounter numerous challenges, including issues related to their recognition, such as discrimination, limited access to education and healthcare, as well as the risk of experiencing sexual violence, physical and emotional harm, social and political marginalization, and unemployment. To observe clearer picture human development model of Mahbub ul Haq, capability theory of Amartya Sen, and recognition theory of Charles Taylor used as theoretical framework under Human development Index. To accomplish this research, content analysis used where literature of existing published material (scholarly articles) and news articles used as secondary data resources. To interpret the gathered data, the human rights framework is employed to conduct a conceptual analysis focused on various laws impacting the transgender community in the primary case studies of Pakistan and the USA. This analysis helps in understanding the circumstances of the transgender community from both a human rights perspective and a human development approach, highlighting the critical role of freedom issues in any developmental progress. Additionally, it involves assessing the three primary generations of human rights across multiple governing law systems, comparing and evaluating them within the governmental structures of the case studies. Moreover, it provides rich importance in literature and opens debate for respective future research as well as creates the bridge between politicians, community activists, and transgender to find the solution of them from both perspectives.