Elektif sezaryen sonrası yara yeri enfeksiyonlarının demografik veriler ve preoperatif hematolojik parametrelerle değerlendirilmesi
Surgical site infections after elective caesarean evaluation with demographic data and preoperative hematological parameters
- Tez No: 848971
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFA ARLIER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Elektif sezaryen, Yara yeri enfeksiyonu, Nötrofil lenfosit oranı
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Bu çalışmada, elektif sezaryen sonrası yara yeri enfeksiyonu gelişen ve gelişmeyen hastaların demografik verileri ve preoperatif hematolojik parametrelerinin prognostik anlamının olup olmadığının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal Metot: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde 01 Ocak 2018 - 30 Ağustos 2023 tarihleri arasında elektif şartlarda sezaryen olan yaklaşık 4300 hasta verileri retrospektif olarak analiz edildi. Çalışma grubundaki hastaların demografik verileri (doğum haftaları, gravida, parite, maternal yaş, sezaryen endikasyonu, taburcu süresi) ve hemogram parametreleri (1- Hemoglobin, 2-WBC (White Blood Cell), 3-MPV (Mean Platelet Volume), 4-NLO (Nötrofil Lenfosit Oranı)) hastane sistemi dosya kayıtlarından tespit edildi ve çalışmaya dahil edildi. Elektif sezaryen sonrası yara yeri enfeksiyon olan ve olmayan olarak iki grup olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 400 hastanın 99 tanesi (%24,8) yara yeri enfeksiyonu saptandı. 301 tane hastada yara yeri enfeksiyonu (%75,2) saptanmadı. Sezaryen yapılan hastaların endikasyonları analiz edildiğinde; 368 (%92,0) geçirilmiş sezaryen olmak üzere geri kalanı 32 (%8,0) malprezantasyon endikasyonu ile primer sezaryen uygulanan hastalardı. Yara yeri enfeksiyonu olan hastalarda preoperatif ortalama NLO daha yüksekti ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p5,42 aldığımızda duyarlılık %38,38, özgüllük %79,73, olarak bulundu. Preoperatif NLO değerinin yara yeri enfeksiyonuyla istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı (P=0,00001). Preoperatif MPV cut-off değeri ≤8,5 aldığımızda duyarlılık %72,73, özgüllük %63,79 olarak bulundu. Preoperatif MPV değerinin yara yeri enfeksiyonuyla istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı (P=0,00001). Preoperatif WBC cut-off değeri >11,2 aldığımızda duyarlılık %55,56, özgüllük %81,06, olarak bulundu. Preoperatif WBC değerinin yara yeri enfeksiyonuyla istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı (P=0,00001). Sonuç: Bizim çalışmamızda elektif sezaryen sonrası yara yeri enfeksiyonu ile başvuran hastalarda preoperatif HGB, NLO, WBC ve MPV değerlerinin istatiksel olarak anlamlı ilişki olduğu saptandı. Preoperatif hematolojik parametrelerin elektif sezaryen sonrası yara yeri enfeksiyonuyla ilişkisini öngörmede daha kapsamlı ve multidisipliner prospektif klinik çalışmalar yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate whether demographic data and the preoperative hematological parameters of patients have prognostic significance in surgical site infections infections after cesarean section. Material Method: This during retrospective study period, 4300 women were admitted for elective cesarean section, of whom 400 were eligible for the analysis, of whom 99 developed incision site infection, who underwent elective cesarean section at Adana City Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic between January 1, 2018 and August 30, 2023. Demographic data, clinical characteristics (weeks of birth, gravidity, parity, maternal age, cesarean section indication, discharge time) and hemogram parameters (1-Hemoglobin, 2-Wbc (White Blood Cell), 3-MPV (Mean Platelet)) of the patients in the study group Volume), 4-NLO (Neutrophil Lymphocyte Ratio)) were determined from the hospital system file records and included in the study. The incision site after elective cesarean section was compared in two groups, with and without incision site infection. Results: Of the 400 patients included in the study, 99 (24.8%) developed incision site infection and 301 (75.2%) did not. When the indications of patients who underwent cesarean section are analyzed; 368 (92.0%) were previous cesarean section, the remaining 32 (8.0%) were patients who underwent primary cesarean section due to malpresentation indication.