Consequences of climate change and gender vulnerability: Case study in Somalia
İklim değişikliği ve cinsiyet kırılganlığının üzerindeki etkisi: Somali'de örnek çalışma
  1. Tez No: 849043
  2. Yazar: NASRA NOAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLI AKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Cinsiyet, Kırılganlık, Somali, Climate Change, Gender, Vulnerability, Somalia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet ve İnsani Yardım Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Somali'deki iklim değişikliği meselesinin yaygın etkileri bulunmaktadır özellikle kadınların yaşadığı orantısız etki vurgulanıyor. Bu tez çalısma iklim değişikliğinin halihazırda yaygın ayrımcılık ve yetkisizleştirmeyle boğuşan bir grup olan Somalili kadınlar üzerindeki etkisini açıklamaya amaçlamaktadır. Buna göre kuraklık ve iklim değişikliğinin, hızlı iklim değişikliğine direnme ve dayanma konusunda yeterli kapasite ve donanıma sahip olmayan kadınlar üzerinde ciddi etkiler yarattığı açıktır. Kadınların nispeten daha düşük bir eğitim seviyesine sahip olduğu, daha az iş olanağıyla karşılaştığı, daha düşük gelir düzeyine sahip olduğu ve daha yüksek düzeyde yoksullukla karşı karşıya olduğu belirtilimektedir. Geniş ölçüde bu toplumda bir ailede çocuklara, yaşlılara ve ailenin diğer fertlerine geçimlerini ve bakımlarını sağlamak kadınların görevi olduğu genel kabul görmektedir. Oysa ki, hamile olan ya da emziren kadınların kendilerine özgü beslenme ihtiyaçları bulunmaktadır ve gıda güvensizliği ile vücut bulan bir yapıda daha savunmasız hale gelmektedirler.
Özet (Çeviri)
Climate change has far-reaching repercussions in Somalia, with a special emphasis on the disproportionate burden felt by women. This study examines the impacts of climate change on Somali women, who have endured preexisting discrimination and a lack of empowerment. The findings of the study clearly demonstrate that drought and climate change have had a significant and detrimental effect on women, who lack the necessary aptitude and capability to effectively withstand and adapt to rapid climatic changes. Women exhibit a somewhat lower educational attainment, encounter limited employment opportunities, experience lower income levels, and confront higher degrees of poverty. It is traditionally seen as the job of women to provide sustenance and care for their children, aging relatives, and other members of the family. Pregnant and lactating women have unique nutritional needs and are more vulnerable in a context characterized by food insecurity.