The effect of spatial cues on the space-number associations: An eye-tracking study
Uzamsal ipuçlarının sayı-uzam ilişkisi üzerine etkisi: Bir göz izleme çalışması
- Tez No: 849044
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK ERDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sayı-uzam ilişkisi, ketleme, antisakkad, büyüklük karşılaştırma, Space-number association, inhibition, antisaccade, magnitude comparison
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Deneysel Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Zihinsel Sayı Doğrusu (MNL) hipotezine göre, insanlar soldan sağa doğru artan bir sayı dizisinin zihinsel temsiline sahiptir. Bunun yanısıra, yapılan araştırmalar küçük sayılara sol tuşa kıyasla sağ tuşla, büyük sayılara ise sol tuşa kıyasla sağ tuşla daha hızlı yanıt verildiğini ileri sürmüştür. Bu tezin amacı, farklı motor hareketlerdeki SNA'yı, ketleyici kontrolün rolüne özel olarak odaklanarak, bilişsel işlevler bağlamında araştırmaktır. Bu nedenle, procue ve anticue olmak üzere iki görev bir büyüklük karşılaştırma görevi ile birleştirleştirilmiştir. Anticue/büyüklük karşılaştırma bloğunun, katılımcıların aynı taraftaki bir yanıtı ketlemek zorunda kalması göz önüne alındığında, anticue /büyüklük karşılaştırma görevinde sayı-uzam ilişkisinin kolaylaştırılması beklenmektedir. Benzer şekilde, sakkadik tepki gerektiren büyüklük karşılaştırma testi ile birleştirilmiş bir anti-sakkad testinde, göreve hazırlanma süresini değiştirerek okülomotor ketlemeyi inceledik. Sonuçlar parmak yanıtlarında anlamlı bir SNA göstermiş ancak sakkadik tepkilerde SNA'ya rastlanmamıştır. Ayrıca, görev türü için, anticue ile karşılaştırıldığında procue da daha hızlı reaksiyon süresini gösteren ve PI için, PI 650 ms'ye kıyasla PI 350 ms'de daha hızlı reaksiyon süresini gösteren önemli anlamlı ana etkiler bulunmuştur. Ancak ketleme görevinin büyüklük karşılaştırma görevindeki SNA üzerinde anlamlı bir etkisi bulunamamıştır. Aynı şekilde, yapılan ileri analizler ketleme becerisinin SNA'yı etkilemediğini gösterdi. Genel olarak, bulgularımız önceki çalışmaların okülomotor hareketlerin ketlenmesinin SNA ile ilgili olmaması yönündeki önerisine katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Mental Number Line (MNL) hypothesis suggests that people have a mental representation of an ascending series of numbers oriented from left to right. Additionally, research has suggested that small numbers are responded to faster with the left than with the right response side, and large numbers are responded to faster with the right than with the left response side. The aim of this thesis was to investigate SNA in fingers and saccades in the context of cognitive processes, with a special focus on the role of inhibitory control. Therefore, we integrated two tasks (procue/anticue) with a magnitude comparison task. Given that in the anticue/magnitude comparison block participants had to inhibit an ipsilateral response, we expected to find facilitation of SNA in the anticue/magnitude comparison task. Similarly, we investigated oculomotor inhibition in an antisaccade task integrated with a magnitude comparison task requiring saccade responses, by altering the preparation time. Results showed a significant SNA in finger responses, but not in saccade responses. Moreover, we found a significant main effect for task type, indicating faster reaction time in procue compared to anticue, and a significant main effect for PI, indicating faster reaction time in PI 350 ms compared to PI 650 ms. However, there was no significant effect of inhibition on the SNA in the magnitude comparison task. Further analysis showed that inhibition ability did not influence the SNA. Overall, our findings contribute to the previous studies' proposed inhibition of oculomotor movements that may not relate to the SNA.