Horn of Africa's regional economic integration: A peace building and security strategy in the region with a particular foucs on Somalia
Economic integration, peace and security in the Horn of Africa
- Tez No: 849042
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERTAN EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Afrika Boynuzu, bölgesel ekonomik entegrasyon, barış inşası, güvenlik, çatışma yönetimi, sınır ötesi ticaret, bölgesel kurumlar, Horn of Africa, regional economic integration, peace building, security, conflict management, cross-border trade, regional institutions
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Afrika Boynuzu bölgesi çatışma ve istikrarsızlık nedeniyle önemli zorluklarla karşı karşıyadır, bu da bölgenin dünyadaki en istikrarsız bölgelerden biri olmasına neden olmaktadır. Bu çalışma, özellikle Somali üzerine odaklanarak, bölgesel ekonomik entegrasyonu barış inşası ve güvenlik stratejisi olarak incelemektedir. Devletler, çatışma, sınırlar ve ekonomik sömürü arasındaki karmaşık ilişkileri inceleyerek, yeni başlatılan Afrika Boynuzu Ekonomik Entegrasyon Projesi hakkında daha iyi bir anlayış sağlamaktadır. Bu bağlamda, çalışma bölgedeki sınır bölgelerinde devam eden silahlı çatışmalar, şiddetli suç, aşırılık, kabile içi şiddet, siyasi istikrarsızlık ve devlet çöküşü gibi kök sorunların ele alınmasının önemine dikkat çekmektedir. Ekonomik entegrasyonun istikrar, karşılıklı bağımlılık ve sürdürülebilir barış ve refahın teşvik edilmesindeki rolünü analiz ederek, çalışma bölgede çatışma, ticaret engelleri ve sınırötesi ekonomik faaliyetleri etkileyen yanlış algılar konusunda ışık tutmaktadır. Ayrıca uluslararası gelişme bankaları ve çok uluslu şirketler gibi küresel ekonomik aktörlerin çatışma ve ekonomik entegrasyon üzerindeki etkisini incelemektedir. Bölgedeki ekonomik entegrasyon girişiminin sadece ortak bir pazar kurmakla kalmayıp, kök sorunları ele almayı da hedeflemesi gerekmektedir. Sınır ötesi altyapının geliştirilmesi ve mal ve iş gücünün geçtiği sınır bölgelerinde güvenliğin sağlanması önem taşımaktadır. Bölgede bölgesel diplomasi ve erken uyarı sistemleri gibi barış ve güvenlik iş birliğinin canlandığına dikkat çekilmektedir. Mevcut literatür ışığında, ekonomik entegrasyonun barışı teşvik etme potansiyeline sahip güçlü bir araç olabileceğine ancak bunun için siyasi taahhütlerin uygun şekilde yönlendirilmesi gerektiğine dikkat çekilmektedir. Karar vericilerin ve akademinin siyasi irade, etkin kurumlar, eşitsizlik ve uluslararası kültürel anlayış ve diyaloga odaklanması gerektiği vurgulanmaktadır. Bazı hükümetler arasında halen rekabet ve güvensizlik olmasına rağmen, ikili ilişkilerin genel olarak iyileştiği gözlenmektedir. Sorunların çözümünde komşu devletlerle iş birliği ve çok taraflı çabaların önemine dikkat çekilmektedir. Son olarak, çalışma başarılı entegrasyon için yönetim ve politika çerçeveleri, etkili izleme ve değerlendirme mekanizmaları ve çatışma çözümü sistemleri içeren politika önerileri sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Horn of Africa region faces significant challenges of conflict and instability, making it one of the most unstable regions globally. This study examines regional economic integration as a strategy for peace building and security, with a focus on Somalia. It explores the complex relationships between states, conflict, borders, and economic exploitation to provide context for the newly initiated Horn of Africa Economic Integration Project. Armed conflicts, violence, extremism, and instability persist near border areas. While governments have tried to manage borders, challenges remain administering remote border regions. The study analyzes how economic integration can promote stability, interdependence, and sustainable peace by reducing misperceptions and trade barriers limiting cross-border economic activities. It examines the influence of global actors like multinational corporations and banks on conflicts and integration. The significance of trade beyond borders as a source of interdependence, collaboration, growth, and development is investigated. Economic inequality and disadvantage can result when resource sharing is unfair, allowing some countries advantages over neighbors. For integration to address root causes, the initiative must not just establish a common market but also improve cross-border infrastructure and maintain security in border areas with goods/labor crossings. Revived peace/security collaborations in regional diplomacy and conflict response are acknowledged. Strengthening regional institutions as cooperation platforms for peace, security and development aligns with broader African trends favoring multilateral conflict management. Economic integration has potential as a tool for peace, provided political commitments are directed appropriately. Policymakers and academia must address political will, effective institutions, inequality, and cultural understanding/dialogue between nations. While some rivalries and mistrust remain, bilateral relations are improving. Cooperative neighbor relations and multilateral efforts are important to resolve pressing problems. Policy recommendations include governance frameworks, monitoring/evaluation, and conflict resolution.