Secondary school students' perceptions of classroom justice and their effects on motivation in EFL classes
Ortaokul öğrencilerinin sınıf içi adalet algıları ve İngilizce öğrenimindeki motivasyonları üzerindeki etkisi
- Tez No: 849064
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BARDAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Adalet, sınıf içi adalet, motivasyon, yabancı dil öğrenimi, justice, classroom justice, motivation, foreign language learning
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin sınıf içi adalet algıları ve ingilizce öğrenimindeki motivasyonları üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bu amaca ulaşmak için, veri toplama amacıyla, karma yöntem araştırma tasarımı benimsenmiştir. İkinci dil öğreniminde sınıf içi adalet ve motivasyon arasındaki bağlantıyı incelemek için araştırmada hem ölçekler hem de görüşmeler kullanılmıştır. Nicel veriler“Sınıf Yönetiminde Adalet Algısı ve İngilizce Motivasyon Ölçeği”olmak üzere iki ölçek ile toplanmıştır Nitel veriler, katılımcılarla yapılan yarı yapılandırılmış görüşme ile toplanmıştır. Araştırmanın araştırmacısı tarafından hazırlanan görüşme formu 5 açık uçlu sorudan oluşmaktadır. Bu anket 10 katılımcıya uygulanmış, her katılımcıyla ayrı ayrı görüşülmüştür. Çalışma, ikinci dil öğreniminde sınıf adaleti ve motivasyon arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçladığından, iki ölçekten elde edilen veriler Korelasyonel Tarama Modeli ile analiz edilmiştir. Bu araştırmanın evrenini Gaziantep ilinde öğrenim gören ortaokul öğrencileri oluşturmaktadır. Gaziantep'te ortaokullarda öğrenim gören 337 öğrenciden bu araştırmaya katılmaları istenmiştir. Katılımcılar, uygun örnekleme yoluyla 5, 6 ve 7. sınıflardan seçilmiştir. Hem nicel hem de nitel veriler öğretmenlerin, öğrencilere cinsiyet veya sınıf içi başarıları farketmeksizin adaletli davrandıklarını göstermiştir. Ödül, işlemsel ve dagıtımsal adalet boyutları sınıf değişkenine göre anlamlı farklılık göstermiştir. Ölçeklerin sonuçlarına göre adalet algısı ve motivasyon arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır fakat görüşme sonuçları aksini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the current study is to investigate Secondary School Students' Perceptions of Classroom Justice and Their Effects on Motivation in EFL Classes. In order to achieve this goal, the mixed method research design was adopted to collect data. Scales and interviews were both used in the research to examine the link between classroom fairness and motivation in second language learning. Quantitative data was collected by two scales which are“Perception of Justice in Classroom Management”and“Motivation Scale in English”. Qualitative data was collected by semi a structured-interview done with the participants. Interview form consisting of 5 open-ended questions was applied to 10 participants. Since the study aimed to reveal the relation between classroom justice and motivation in second language learning, the data collected from the two scales was analyzed with Correlational Survey Model. Secondary school students studying in Gaziantep province were the universe of this research. 337 students studying in secondary schools in Gaziantep were asked to participate in this research. The participants were selected from 5th, 6th and 7th grades through convinience sampling. Both quantitative and qualitative data revealed that teachers treated students fairly, regardless of their gender and success in the lesson. Reward, procedural and distributive justice dimensions differed significantly according to the grade variable. According to the results of the scales, no significant relationship was found between perception of justice and motivation, but the interview results showed that it was the opposite.