Substitue/non-substitue imin bileşiklerinin ve onların bakır (II) komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu
Syntheses and characterization of substituted/non-substitued imines and their copper (II) complexes
- Tez No: 84912
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHEYLA UZMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İmin Bileşikleri, Schiff Bazları, Geçiş Metali Kompleksleri, Bakır Kompleksleri, Schiff Bazı Kompleksleri ıx
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
ÖZET İmin bileşiklerinin yaygın olarak bilinen tıpta ve sanayideki kullanımının yanında, molekülde bir ya da bir kaç metal atomunun neden olduğu iletkenlik ve magnetizm gibi fiziksel özellikler, son yıllarda organometalik bileşiklere ilgiyi arttırmış ve uygulama alanlarım geliştirmiştir. Substitue ya da substitue olmayan aromatik bir aldehid'in ya da substitue olmayan bir ketonun, substituent olarak n-alkil- ya da n-alkiloksi- grupları içeren aromatik bir primer amin ile reaksiyonundan salisilaldimin, o-hidroksiasetofenonimin ligandla rı oluşturulduktan sonra bunların sırasıyla bidentat, bis(salisilaldiminato)bakır(II), bis[o-hidroksiasetofenoniminato]bakır (O) kompleksleri sentezlendi. Toplam 56 adet ligand ve kompleks'in sistematik olarak incelenmesi yapıldı. Bileşiklerin kimyasal yapılarında mevcut çeşitli n-alkil- ve n-alkiloksi- substituentlerin ligandlara ve komplekslere etkisini ayrıntılı tanımlamak amacıyla ve diğer spektral çalışmalara ön bilgi vermesi yönünden elektronik absorpsiyon spektroskopi çalışması yapıldı. Bu bileşiklerin elektronik spektrumlarında yük transfer geçişlerini gösteren, 200-450 nm aralığında gözlenen bantlardan çıkarılan sonuçlar yorumlandı. Beklendiği gibi, komplekslerin ultraviyole-görünür bölge spektrumlarında bir kayma görüldü. Sentezlenen bileşiklerin ? ve n geçişleri ile birlikte yük transfer %-n geçişleri, ayrıca ligandlarda görülen azometindeki elektron çifti ile intermoleküler hidrojen bağı'na ait proton transfer etkisi de araştırıldı. Kloroform'da ultraviyole-görünür bölge spektrumu alınarak, hidrojen köprü bağlarından dolayı bu bölgede çıkması muhtemel bandlar ortadan kaldırılarak, kompleks'lerin spektrumlarında görülen yük transfer(?-?*) geçişleri kesinlik kazanmıştır. Sentezlenen bileşiklerin yapılan 4000-400 cm "' bölgesinde alman spektrumlann yorumlanmasıyla aydınlatıldı. Ligand bandları, kompleks oluşturduktan sonra daha düşük ya da daha yüksek frekansa doğru kaydı. Ayrıca NMR ve MS gibi spektroskopik yöntemler kullanılarak sentezlenen maddelerin yapılan detaylı olarak aydınlatıldı. ESR ile, seçilen tetrakoordine balar (H) kompleksinin yapısı incelendi. Seçilen ligand ve kompleks örneklerin DSC ile erime sıcaklıkları ve erime entalpileri hesaplandı. Ayrıca ultraviyole-görünür bölge spektroskopisi ile çeşitli çözücüler kullanılarak çözücülerin spektruma etkileri araştınldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Since organometallic compounds exhibit conductivity and magnetic properties due to one or more metal atoms introduced into their structures, nowadays their synthesis has become the object of growing interest. After the ligand series of salicylaldimines and o- hydroxyacetophenoneimines were prepared by the reaction of a substituted or unsubstituted aromatic aldehyde, or an unsubstituted aromatic ketone with n-alkyl- or n-alkyloxy- substituted aromatic amines, the complexes bis(salicylaldiminato)copper(D) and bis[o- hydroxyacetophenoneiminato]copper (IT) were synthesized. The ligands and their complexes, a total of 56 in number are studied systematically. Electronic absorption spectroscopy, which is used as a preliminary study for other spectral studies, was used with the aim to examine the effect of various n-alkyl- and n-alkyloxy- substituents, on the ligands and on their complexes. In the electronic spectrum of these compounds, the bands observed in the 200-450 nm region which involve charge transfer 71-71* transition were interpreted. In the uv spectra of the complexes the expected hypsochromic and batochromic shifts were observed. The n and n transition and the charge transfer n-it* transition of the synthesized compounds, and also, the proton transfer interaction due to the intermolecular hydrogen bond and the electron pair of the azomethine observed in the ligands were inspected. The uv-visible spectra were taken in chloroform to hinder the possible bands due to hydrogen bonds, and thus the charge transfer 7t-7t* transitions in the spectra of the complexes were established. The structures of the synthesized compounds were elucidated using spectra taken in 4000-400 cm"1. The ligand bands shifted to lower or higher frequencies after complexations. Also NMR and MS spectroscopic methods were used for detailed elucidation. ESR was used for the structure of a chosen tetracoordinated Cu(II) complex. DSC was used to obtain the melting temperature and enthalpies of chosen ligands and complexes. Also, varius solvents were used in uv-visible spectroscopy to determine the solvent effect. Keyword: İmines, Schiffs Bases, Transition Metal Complexes, Copper Complexes, Schiff Base Complexes.