Substitue fenilhidrazin ve substitue azometinlerin halkalanma reaksiyonlarından heteroçiklik bileşiklerin sentezi
Synthesis of heterocyclic compounds via ring closure reactions of substituted azomethines and substituted phenylhydrazine
- Tez No: 84913
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENİZ KABAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Hidrazon, Azometin, Halka kapanması, Ftalazin, Tiyazolidinon. vıı
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
ÖZET Halka üyesi olarak azot, kükürt ve oksijen gibi heteroatomlan içeren bileşikler, hem hipnotik, antibakteriyaL, antituberkulasidal, antiparasitikal, antimalariyal, antifungal gibi biyolojiksel etkin maddeler olarak ve hem de endüstriyel olarak plastiklerin, tekstil boyalarının, analitik reaktiflerin, v.s. hazırlanmasında kullanılmaları nedeniyle organik kimyanın önemli bir sınıfinı oluşturmaktadırlar. Yukarıda belirtilen heterohalkahlar sınıfina yeni bileşiklerle katkıda bulunmak üzere planlanan bu araştırma, üç bölümden meydana gelmiştir. İlk bölümde, 5-bromo-2- nitrofenilMdrazinin ftalik anhidrid ile halkalanma reaksiyonundan bir ftalazin türevi sentezlenmiş; ve bunun yanı sıra, adı geçen hidrazin sırasıyla etil asetoasetat ve 6- metilkinolin-2-karboksaldehid ile kondenzasyona uğratılarak oluşan hidrazonlanndan intramoleküler halkalanma reaksiyonlarınm gerçekleştirilmesi için denemeler yapılmıştır. İkinci bölüm, 6-metilkinolin-2-karboksaldehidin bazı substitue aromatik aminlerle olan nukleofilik katılma ve ayrılma reaksiyonlarından sentezlenen bir dizi hetaril-substitue azometinleri içermektedir. Araştırmanm üçüncü bölümünde, bu Schiff bazlannm merkaptoalkanoik asidlerle intermoleküler halka kapanma reaksiyonlan gerçekleştirilerek hedeflenen ve halkanın 2-konumundan 6-metilkinolil-substitue tiyazolidinonlar elde edilmiştir. Sentezlenen oniki yeni bileşiğin yapısı ultraviyole, infrared, nükleer magnetik rezonans ve kütle spektral verileri ile aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Compounds containing heteroatoms such as nitrogen, sulphur and oxygen as the ring member form a very significant class of organic chemistry because of their uses, both biologically active materials as hypnotic, antibacterial, antitubercluocidal, antiparasitical, antimalarial, antifungal and industrially in the preparation of plastics, textile dyestuffs, analytical reagents, etc. This research was designed in order to add some new compounds to the class of above mentioned heterocyclics and it was carried out in three parts. In the first part, a phthalazine derivative has been synthesized by the ring forming reaction of 5-bromo-2-nitro_ phenylhydrazine with phthalic anhydride. In addition to this, attempts have been made to confirm intramolecular cyclisation reactions of hydrazones obtained by the condensation of said hydrazine with ethyl acetoacetate and 6-methylquinoline-2-carboxaldehyde, respectively, The second part comprises a series of hetaryl-substituted azomethines which are synthesized by the nucleophilic addition and elimination reactions of 6-methylquinoline-2-carboxaldehyde with some substituted aromatic amines. In the third part of the research, these obtained Schiff bases were treated with mercaptoalkanoic acids, respectively, which by intermolecular ring closure reaction resulted in the formation of 6-methylquinolyl-substituted thiazolidinones at the 2-position of the ring. The structural assignments of the newly synthesized twelve compounds have been clarified by their ultraviolet, infrared, nuclear magnetic resonance and mass spectral data. Key Words : Hydrazone, Azomethine, Ring closure, Phthalazine, Thiazolidinone. vui