Limitations to women's participation in policy-making processes in Nigeria (1999-2023)
Nijerya'da politika belirleme süreçlerinde kadın katılımına yönelik sınırlamalar (1999-2023)
  1. Tez No: 849153
  2. Yazar: NAFYSAH MUHAMMAD ABDELAAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT JANE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Karar Alma, Siyasal Katılım, Demokrasi, Toplumsal Cinsiyet, Women, Decision-making, Political Participation, Democracy, Gender
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Nijerya'nın sosyo-politik manzarasına dikkatle bakıldığında üzücü bir tablo ortaya çıkıyor: Nijeryalı kadınlar büyük ölçüde siyaset sahnesinde yer almamaktadır. Nijeryalı kadınların siyasi karar alma mekanizmalarında ve seçimlerde temsili ve katılımı orantısız bir şekilde sınırlıdır. Nijeryalı kadınların son yıllarda eğitim ve girişimcilik gibi sektörlerde önemli ilerlemeler kaydettiği göz önüne alındığında bu kesinlikle bir çelişkidir. Bu üzücü durumun sorumlusu olarak bazı dini, biyolojik, kültürel ve hatta bilişsel dinamikler gösterilebilir. Bu çalışma, kadınların siyasi katılımının önündeki engellerin boyutunu belirlemek ve değişim için bir plan önermek amacıyla herhangi bir demokratik demografik grup için sınırlı siyasi katılımın teorik bant genişliklerini, Nijerya'nın tarihsel geçmişinde kadınların siyasi katılımını, Nijerya'daki siyasi karar alma sürecini ve kadınlar için sınırlamanın kültürel ve sosyo-dini nedenlerini araştırmıştır. Belgesel analizi ve birkaç anonim görüşme yoluyla bu çalışma, anayasal önyargı, cinsiyete dayalı şiddet ve medya önyargısı, düşük okuryazarlık oranları ve seçimlerde cinsiyet kotasının Nijerya'da kadınların siyasi katılımının önündeki başlıca engeller olduğunu keşfetmiştir. Son olarak bu çalışma, Nijeryalı kadınların siyasi katılımının arttırılması vizyonunun, tabanda duyarlılık yaratılması, anayasal reform yapılması, kadınların eğitilmesi ve güçlendirilmesinin yanı sıra siyasi partilerde kadınların desteklenmesi amacıyla medya duyarlılığını kullanan ülke çapında bir farkındalık kampanyası yürütülmesi halinde gerçekleştirilebileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
A careful look at the socio-political landscape of Nigeria reveals a challenging narrative: Nigerian women are, to a large extent, missing from the political scene. The representation and participation of Nigerian women within political decision-making spheres as well as in the electoral are disproportionately limited. This is certainly a contradiction given the fact that significant advancements have been made by Nigerian women in sectors such as education and entrepreneurship in recent years. The blame for this state of affairs can be laid at the door of certain religious, biological, cultural, and even cognitive dynamics. This paper investigated the theoretical bandwidths of limited political participation for any democratic demographic, women's political participation in the historical background of Nigeria, the political decision-making process in Nigeria as well the cultural and socio-religious causes of limitation for women to determine the extent of the barriers to women's political participation and propose a blueprint for change. Through documentary analysis and a few anonymous interviews, this paper discovered that constitutional bias, gender-based violence and media bias, low literacy rates, and electoral gender quotas were the chief barriers to women's political participation in Nigeria. Finally, this paper found out that the vision of enhanced political participation for Nigerian women can be realized if there could be grassroots sensitization, constitutional reform, education, and empowerment for women as well as a nationwide awareness campaign employing media sensitization to support women in political parties.