Diyarbakır Ergani ilçesindeki girişimci kadınların işletmelerini kurarken ve kurduktan sonra karşılaştıkları sorunlar
Problems faced by women entrepreneurs in Ergani district of Diyarbakır and after founding their business
  1. Tez No: 849626
  2. Yazar: ARZU AÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL GÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Diyarbakır, Ergani, kadın girişimci, Diyarbakır, Ergani, female entrepreneur
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Munzur Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Kadınlar yeni bir iş kurmayı, geliştirmeyi ve başarılı şekilde devam ettirme konusunu uzun süre düşünmektedirler. Ancak kadın girişimciler coğrafya, sosyokültürel yapı, ülkelerin gelenek ve görenekleri, ekonomi, politikalar gibi faktörlerden kaynaklanan çeşitli sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Bu araştırmada Diyarbakır Ergani ilçesindeki girişimci kadınların işletmelerini kurduklarında ve kurduktan sonra karşılaştıkları sorunların belirlenmesi ve bu sorunların kadın girişimciler üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın sorularına yanıt bulmak için nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanılmıştır. 28 sorudan oluşan anket aracılığı ile Diyarbakır Ergani ilçesinde bulunan işletme sahibi 100 kadın girişimciden veri toplanmıştır. Elde edilen veriler, Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 21.0 paket programına aktarılmıştır. Araştırma sorularına yanıt vermek için betimsel analizler ve Ki Kare testi yapılmıştır. Kadın girişimlerin %49,5'i işsiz kaldıkları için bir iş kurmak için girişimci olmaya karar vermişlerdir. Katılımcıların %60,2'sinin ailesinde en az bir girişimci bulunmaktadır. %58,6'sının girişimcilik kararlarını eşi desteklerken; %45,5'nin annesi karşı çıkmıştır. İşletme kurarken ve kurduktan sonra katılımcıların %46,5'i pazarda tanınmamada; %35,4'ü iş yeri arama ve kiralamada; %34,3'ü toplumum geleneksel inanç ve baskısında, %33,3'ü işletmenin devamı ve büyümesinde sermaye temini bulmakta ve %29,3'ü hammadde bulmakta zorluk yaşadıklarını belirtmiştir. İş yaşamında kadın girişimcilerin %59,6'sı girişimci olmanın toplumsal rollerini olumsuz etkilediğini, %72,7'si iş ve aile yaşamlarından kaynaklı stres yaşadıklarını dile getirmişlerdir. Katılımcıların %38,4'ü Ergani'de girişimcilik yapmanın dezavantaj olduğunu ve %21,2'i bunun nedeninin toplumda yaygın kadın rollerin yarattığı baskı olduğunu ifade etmiştir. İş tecrübesinin olmaması ve organize olmada problemler yaşanması ile kadın girişimlerin eşlerin eğitim durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki vardır. Son olarak iş tecrübesinin olmaması ve organize olmada problemler yaşanması, bürokratik işlemlerden dolayı sıkıntı yaşanması ve ailedeki aksaklıklarından dolayı zorluk yaşaması ile kadın girişimcilerin eğitim düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Women think for a long time about starting a new business, developing it and maintaining it successfully. However, women entrepreneurs face various problems arising from factors such as geography, socio-cultural structure, traditions and customs of countries, economy and policies. In this research, it is aimed to determine the problems faced by entrepreneur women in Diyarbakır Ergani district when they set up and after establishing their businesses and to examine the effects of these problems on women entrepreneurs. Descriptive survey model, one of the quantitative research methods, was used to find answers to the research questions. Descriptive survey model, one of the quantitative research methods, was used to find answers to the research questions. Data were collected from 100 business owner women entrepreneurs in Diyarbakır Ergani district through a questionnaire consisting of 28 questions. The obtained data were transferred to the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 21.0 package program. Descriptive analyzes and Chi-square test were conducted to answer the research questions. 49.5% of women entrepreneurs decided to become entrepreneurs to start a business because they were unemployed. 60.2% of the participants have at least one entrepreneur in their family. While 58.6% of them supported their entrepreneurial decisions; The mother of 45.5% objected. 46.5% of the participants are not recognized in the market while establishing a business and after establishing it; 35.4% are in business search and rental; 34.3% stated that they had difficulty in finding capital in the traditional belief and pressure of the society, 33.3% in the continuation and growth of the business, and 29.3% in finding raw materials. In business life, 59.6% of women entrepreneurs stated that being an entrepreneur negatively affects their social roles, and 72.7% of them stated that they experience stress due to their work and family life. 38.4% of the participants stated that being an entrepreneur in Ergani is a disadvantage and 21.2% stated that the reason for this is the pressure created by the widespread female roles in the society. There is a statistically significant relationship between the lack of work experience and problems in organizing and the educational status of the spouses of women entrepreneurs. Finally, it was concluded that there is a statistically significant relationship between the lack of work experience and problems in organizing, experiencing difficulties due to bureaucratic procedures and difficulties in the family due to the education levels of women entrepreneurs.