Bedenin iç-dış diyalektiğinin doğadaki performatif imgesi
The performative image in nature, of the inside-outer dialectic of the body
- Tez No: 849659
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN BİLGİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: beden, doğa, zihin, fenomenoloji, performatif, iç-dış, tin, body, nature, mind, phenomenology, performative, inside-outside, spirit
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Biyolojik ve fenomel açıdan bedenin ne olduğunu ve doğa ile ilişkisini irdelemek ve açıklamak üzerine ele alınan“Bedenin İç-Dış Diyalektiğinin Doğadaki Performatif İmgesi”başlıklı bu tez incelemesi, iki yönlü esas üzerinden incelenmiştir. İlk olarak, Maurice Merleau Ponty'in“Algının Fenomonolojisi”(2020) başlıklı kitabında fenomonolojik olarak bedenin iç algısının, dış algı olmadan mümkün olamayacağının, fenomel bağlantılarla dünya yaşamının kendi bilincimizde öncelendiği tezi ele alınmıştır. İkinci olarak, insanın doğa içindeki bütünlüğü ve beden - tin ilişkisi, Descartes'in zihinbeden ilişkisinin ontolojik indirgemeleri ile ele alınmıştır. Bu iki temel esasla bağlantılı olarak,“beden-doğa”ilişkisinin kendi gerçekliğimle olan ilişkisi bu tezin ele alınmasına dâhil edilmiş, öznel ve nesnel analizler yapılmıştır. Bedenin doğadaki performatif imgesi, hem metinsel hem de“Uygulamalar”başlıklı bölümde görsel olarak da ifade edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis, titled“The Performative Image of the Body's Internal-External Dialectic in Nature”, which examines and explains what the body is from a biological and phenomenal perspective and its relationship with nature, is examined on a two-way principle. Firstly, the thesis that the internal perception of the body is not phenomenologically possible without external perception and that world life is prioritized in our own consciousness through phenomenal connections is discussed in Maurice Merleau Ponty's book titled“Phenomonology of Perception”(2020). Secondly, the integrity of human in nature and the body-spirit relationship were discussed with Descartes' ontological reductions of the mind-body relationship. In connection with these two basic principles, the relationship of the“body-nature”relationship with my own reality is included in the discussion of this thesis, and subjective and objective analyzes are made. The performative image of the body in nature is tried to be expressed both textually and visually in the section titled“Applications”.