Akut pankreatitte başvurudaki renin düzeyinin klinik sonlanım ile ilişkisi
The relationship between renin levels at admission and clinical outcome in acute pancreatitis
  1. Tez No: 849660
  2. Yazar: NECATİ YAĞIZ YEŞİLOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ATEŞ, UZMAN YUSUFCAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, renin, CRP, Acute pancreatitis, renin, CRP
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran akut pankreatit tanısı ile takip edilen hastaların başvuru anındaki renin düzeyinin klinik sonlanım ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'ne 01/05/2023 ile 31/08/2023 tarihleri arasında başvuran 18 yaş ve üzeri akut pankreatit tanılı 114 hasta dahil edildi. Çalışmaya katılan hastaların cinsiyeti, yaşı, ek hastalık varlığı, laboratuvar sonuçları kaydedildi. Aktif enfeksiyon varlığı, malignite tanısı, gebelik, kronik böbrek yetmezliği, kronik karaciğer hastalığı tanısı olanlar çalışmaya dahil edilmedi. Araştırmaya dahil edilen hastalardan; glukoz, üre, sodyum, potasyum, laktat dehidrogenaz, alanin aminotransferaz, aspartat aminotransferaz, hematokrit, nötrofil, lenfosit, CRP, prokalsitonin, amilaz lipaz acil başvurusunda alınan ilk venöz kan örneğinden ölçülerek kaydedildi. Renin parametresi ise bu çalışmaya dahil olmayı kabul eden hastaların acil servis takibi esnasında gönderilen ilk kan tetkikinden arta kalan numunelerden elde edildi. Bulgular: Çalışmaya 57'si (%49,1) erkek ve 59'u (%50,9) kadın olmak üzere toplam 116 hasta dahil edilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 55,20±18,39 (min=20-maks=91) ve ortalama yatış süresi ortalaması 7 gündür. Hastaların %55,2'si hafif pankreatit, %37,9'u orta şiddetli ve %6,9'u şiddetli pankreatit olarak gruplandırılmaktadır. Bu çalışmada akut pankreatit şiddetini öngörmek amacıyla bakılan NLO, PLO, RDW, amilaz, lipaz, albümin, prokalsitonin, BUN, CRP değerleri ve serum renin düzeyleri ile akut pankreatit şiddeti arasındaki ilişki incelenmiş olup hafif pankreatit grubunda NLO-24, CRP-24, NLO-48, CRP-48, değeri hafif olmayan pankreatit grubuna göre anlamlı şekilde düşük bulunmuştur. Şiddetli pankreatit olan grubun BUN, kreatinin, AST, potasyum, prokalsitonin-0, RDW, Prokalsitonin-24, Prokalsitonin-48, CRP 48 değeri şiddetli olmayan gruptan anlamlı şekilde yüksek; albümin ve ph değeri ise anlamlı şekilde düşük bulunmuştur. Çalışmamızda akut pankreatitli hastaların başvuru zamanında bakılan renin parametresi ise şiddetli pankreatit hastalarında şiddetli olmayan pankreatit hastalarına göre anlamlı derece yüksek bulundu. Hafif pankreatit grubu ile hafif olmayan pankreatit grubu arasında renin düzeyi açısından anlamlı farklılık bulunmadı. Sonuç: Akut pankreatitli hastalarda bakılan serum renin düzeyi şiddetli akut pankreatit hastalarında şiddetli olmayan pankreatit hastalarına göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Akut pankreatit skorlama sistemlerinden APACHE, RANSON, IMRIE skorlama sistemlerinden daha üstün olarak bulundu. Özetle hastanın başvuru anında şiddetli pankreatit gelişimini tahmininde renin mantıklı bir seçim olabilir. Ancak daha geniş çaplı ve çok merkezli çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the relationship between renin levels at the time of admission and the clinical outcomes of patients diagnosed with acute pancreatitis who were followed at the Emergency Department of Ankara Bilkent City Hospital. Materials and Methods: A total of 114 patients aged 18 and over, diagnosed with acute pancreatitis, who presented to Ankara Bilkent City Hospital between 01/05/2023 and 31/08/2023, were included in the study. The patients' gender, age, comorbidities, and laboratory results were recorded. Patients with active infections, malignancy, pregnancy, chronic kidney disease, and chronic liver disease were not included in the study. From the patients included in the research, glucose, urea, sodium, potassium, lactate dehydrogenase, alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase, hematocrit, neutrophil, lymphocyte, C-reactive protein (CRP), procalcitonin, amylase, lipase, and the first venous blood sample taken at the emergency admission were measured and recorded. The renin parameter was obtained from the remaining samples sent during the emergency department follow-up of the patients who agreed to participate in this study. Results: A total of 116 patients, 57 (49.1%) male and 59 (50.9%) female, were included in the study. The average age of the patients was 55.20±18.39 (min=20-max=91), and the average length of hospital stay was 7 days. Among the patients, 55.2% had mild pancreatitis, 37.9% had moderate-severity, and 6.9% had severe pancreatitis. In this study, the relationship between NLR, PLR, RDW, amylase, lipase, albumin, procalcitonin, BUN, CRP values, and serum renin levels and the severity of acute pancreatitis was examined to predict the severity of acute pancreatitis. In the mild pancreatitis group, NLR-24, CRP-24, NLR-48, CRP-48 were found to be significantly lower than in the non-mild pancreatitis group. The BUN, creatinine, AST, potassium, procalcitonin-0, RDW, Procalcitonin-24, Procalcitonin-48, and CRP 48 values of the severe pancreatitis group were significantly higher than those in the non-severe group, while albumin and pH values were significantly lower. In our study, the renin parameter measured at the time of admission in patients with acute pancreatitis was found to be significantly higher in patients with severe pancreatitis compared to those with non-severe pancreatitis. There was no significant difference in renin levels between the mild pancreatitis group and the non-mild pancreatitis group. Conclusion: The serum renin level measured in patients with acute pancreatitis was significantly higher in patients with severe acute pancreatitis compared to those with non-severe acute pancreatitis. It was found to be superior to the APACHE, RANSON, and IMRIE scoring systems for predicting the development of severe pancreatitis at the time of admission. In summary, renin may be a logical choice for predicting the development of severe pancreatitis in patients at the time of admission. However, it needs to be supported by more extensive and multicenter studies.