Birinci Dünya Savaşında Osmanlı-Alman ilişkileri ve silah faktörü
World War I Ottoman-German relations and the weapon factor
- Tez No: 849677
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL ÖNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Birinci Dünya Savaşı, Askeri Heyetler, Mauser Silahları, Liman Von Sanders, Krupp Firması, World War I, Military Delegations, Mauser Rifles, Liman von Sanders, Krupp Company
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Osmanlı Devleti, 1. Dünya Savaşı arifesi öncesi zorlu bir süreçten geçerek 19. yüzyılın sonlarında gerek askeri, gerek ekonomik ve siyasi zorluklarla karşı karşıya kalmıştır. Balkan Savaşlarında (1912-1913) önemli toprak kayıpları yaşayan imparatorluk, Avrupa'daki topraklarının büyük bir bölümünü kaybetmiştir. Ekonomik istikrarsızlık, imparatorluğun genel zayıflığını iyice körüklemiştir. Ordunun modernize edilmesi kapsamında Almanya'dan askeri heyetler talep edilerek belirli dönemlerde sürekli olarak askeri heyetler getirtilmiştir. Kaybedilen savaşların ve toprak kayıplarının olağan sonucu olarak içerde ulusal bağımsızlık hareketleri ile uğraşan imparatorluk, dışarıda da çeşitli baskılarla karşı karşıya kalmış bunun doğal sonucu olarak da büyük güçler arasında denge politikası izlemek zorunda kalmıştır. Birinci Dünya Savaşı'nda ittifak bağlamında İngiltere, Fransa, Rusya, Bulgaristan ve Yunanistan gibi devletlere başvurmuş ancak ittifak denemeleri söz konusu devletlerce çeşitli bahaneler üretilmek suretiyle reddedilmiştir. Osmanlı Devleti 1. Dünya savaşı başlarında tarafsızlık politikası izlemeye, mümkün olduğunca savaştan uzak durmaya çalışarak diplomatik çabalarını bu doğrultuda yoğunlaştırmıştır. Yalnız kalmanın bedelinin ağır olacağının farkına varan Osmanlı, ordu içerisinde bulunan Alman subaylarının da etkisi ve baskısıyla Almanya yanında savaşa girmeye razı olmuştur. Bu ittifak kapsamında Almanya tarafından müttefiki olan Osmanlı Devletine özellikle silahlar konusunda yaptığı yardımlar ve bu silah faktörü başlığı altında yer alan toplar, tüfekler neler? Hangi yıllarda hangi modellerden ne kadar Alman silahı temin edildi, bu tüfeklere ne kadar meblağa para ödendi ve askeri heyetlerin bunda rolü nedir? Tüm bunların Osmanlı Devleti açısından olumlu ve olumsuz yönleri neler? Olduğu soruları bu çalışmada cevap bulacaktır.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire, undergoing a challenging period before the onset of World War I, found itself facing military, economic, and political difficulties in the late 19th century. The empire experienced significant territorial losses during the Balkan Wars (1912-1913), resulting in the loss of a substantial portion of its European territories. Economic instability further exacerbated the general weakness of the empire. As part of the efforts to modernize the army, military delegations were periodically requested from Germany, and continuous delegations were brought in during specific periods. Dealing with national independence movements internally as a natural consequence of lost wars and territorial setbacks, the empire also faced various external pressures, leading to the necessity of pursuing a balance of power policy among great powers. In the context of alliances during World War I, the Ottoman Empire approached states such as England, France, Russia, Bulgaria, and Greece, but its alliance attempts were rejected by these states under various pretexts. At the beginning of World War I, the Ottoman Empire adopted a policy of neutrality, striving to stay away from the conflict through concentrated diplomatic efforts. Recognizing the heavy cost of remaining isolated, the Ottoman Empire, influenced and pressured by German officers within its army, eventually agreed to enter the war alongside Germany. This study aims to explore the benefits and drawbacks, both militarily and politically, for the Ottoman Empire in joining World War I on the side of Germany.