Dünya ekonomisinde uluslararası ticaretin çevre üzerindeki etkilerinin biçimsel analizi
Formal analysis of the effects of international trade on the environment in the world economy
  1. Tez No: 849784
  2. Yazar: KERİM ÖZYOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Ticaret, Çevre Ekonomisi, Ekolojik Ekonomi, Sürdürülebilir Kalkınma, Doğal Kaynak Laneti, International Trade, Environmental Economics, Ecological Economics, Sustainable Development, Natural Resource Curse
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Globalleşme süreci, ülkeler arasında mal, hizmet ve sermaye dolaşımının serbestleştirilmesiyle tetiklenen bir dönüşümü ifade eder. Bu süreç, teknolojik ilerlemenin hız kazanmasıyla birlikte daha da ivme kazanmıştır. Mal ve hizmet ticaretindeki serbestleşme, ülkeler arasındaki sınırları giderek ortadan kaldırmış ve uluslararası piyasaların birleşmesine yol açmıştır. Ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri olan bu süreç, gelişmiş ülkelere sahip oldukları geniş olanakları sayesinde büyük avantajlar sağlarken, gelişmekte olan ülkeler için birçok olumsuzluğu beraberinde getirmiştir. Ancak, tüm bu faktörler bir kenara bırakılarak dünya bir bütün olarak ele alındığında, serbest ticaretin çevre üzerinde belirli etkileri olduğu ve tedarik zincirinin tüm aşamalarından çevrenin etkilendiği görülmektedir. Bu çalışmada ekonomi ve uluslararası ticaretin çevre ile ilişkisi incelenmiş, dünyayı temsilen 53 ülkenin 1990-2020 yılları arasındaki kişi başı CO2 emisyonu ve gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) verileri kullanılarak uluslararası ticaret ve çevre ilişkisine yönelik hipotezler konvansiyonel olarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The globalization process refers to a transformation triggered by the liberalization of the movement of goods, services and capital between countries. This process has gained further momentum with the acceleration of technological progress. Liberalization in trade in goods and services has gradually eliminated borders between countries and led to the unification of international markets. While this process, which has economic, social and environmental impacts, has provided great advantages to developed countries thanks to the wide opportunities they have, it has brought about many negativities for developing countries. However, when all these factors are put aside and the world is considered as a whole, it is seen that free trade has certain effects on the environment and the environment is affected by all stages of the supply chain. In this study, the relationship between economy and international trade and the environment was examined, and hypotheses regarding the relationship between international trade and environment were conventionally analyzed using per capita CO2 emissions and gross domestic product (GDP) data of 53 countries representing the world between 1990 and 2020.