Atopik dermatitli hastaların alerjen duyarlılıklarının araştırılması ve diğer alerjik hastalıklarla ilişkisinin değerlendirilmesi
Investigation of allergen sensitization in patients with atopic dermatitis and evaluation of its relationship with other allergic diseases
- Tez No: 849808
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP CANITEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Atopik dermatit, alerjen, duyarlılık, deri prik testi, spesifik IgE testi, Atopic dermatitis, allergen, sensitivity, skin prick test, specific IgE test
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Allerjisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Atopik dermatit (AD); özellikle çocuklarda görülen akut alevlenmeler ve remisyonlarla seyreden, kronik, kaşıntılı inflamatuvar bir deri hastalığıdır. Tanı; öykü ve klinik özelliklere dayanarak konulmaktadır. Tedavi; hasta ve aile eğitimi ve tetikleyici faktörlerden kaçınmak, nemlendiriciler, topikal anti-enflamatuar ilaçlar, antimikrobiyal ve anti-prüritik tedavi gibi yaklaşımları içerir. Bu çalışmada Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Allerji Bilim Dalı Polikliniği'ne 1 Ocak 2020 ile 1 Aralık 2022 tarihleri arasında başvuran AD tanısı almış 0-2 yaş aralığındaki 252 olgu retrospektif olarak incelendi. Olguların klinik özellikleri, deri prik testleri ve spesifik immunglobulin E sonuçları değerlendirildi. Çalışmamızdaki hastaların 149'u (%59,1) erkekti. İlk başvuru yaşı medyan 10 aydı. Tüm olguların %34,1'i (n=86) deri prik testi ve/veya Sp IgE test sonuçlarına göre en az bir alerjene duyarlı bulundu ve atopik olarak saptandı. Atopik hastalarda alerjen duyarlılıkları sırasıyla besinler (n=64, %25,4), akarlar (n=6, %2,4), çimen polenleri (n=4, %1,6 ) olarak saptandı. Besin duyarlılıkları ise sırasıyla yumurta beyazı (n=51, %20,2), yumurta sarısı (n=39, %15,5), inek sütü (n=31, %12,3), buğday unu (n=8, %3,2) olarak görüldü. AD'de alerjen duyarlılığı önemli rol oynamaktadır. Çalışmamızda AD'li çocuklarda sıklık sırasına göre en yüksek oranda besin duyarlılığının saptanması alerjen duyarlılığı araştırılırken buna öncelik verilmesi gerektiğini düşündürmektedir. Ayrıca 0-2 yaş grubunda inhalan alerjenlere karşı duyarlılığının düşük saptanması ve alerjen duyarlılığının yaşa göre değişiklik göstermesi, takiplerde yeniden bu açılardan test edilmesi gerektirdiğini düşündürmüştür. Bu çalışmada elde edilen verilerin, AD'li hastaların takiplerinde göz önünde bulundurulmasının faydalı olacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Atopic dermatitis (AD); is a chronic, pruritic inflammatory skin disease characterized by acute exacerbations and remissions, especially in children. Diagnosis is based on history and clinical features. Treatment involves patient and family education, avoiding triggering factors, moisturizers, topical anti-inflammatory drugs, antimicrobial, and anti-pruritic therapy. In this study, 252 cases aged 0-2 years diagnosed with AD who presented to the Pediatric Allergy Outpatient Clinic of Bursa Uludağ University Faculty of Medicine Hospital between January 1, 2020, and December 1, 2022, were retrospectively evaluated. The clinical features of the cases, skin prick tests, and specific immunoglobulin E results were assessed. Of the patients in our study, 149 (59.1%) were male. The median age at first presentation was 10 months. 34.1% (n=86) of all cases were found to be sensitive to at least one allergen according to skin prick test and/or Sp IgE test results and were identified as atopic. Among atopic patients, allergen sensitivities were determined to be foods (n=64, 25.4%), dust mites (n=6, 2.4%), grass pollens (n=4, 1.6%). Food sensitivities were observed as egg white (n=51, 20.2%), egg yolk (n=39, 15.5%), cow's milk (n=31, 12.3%), wheat flour (n=8, 3.2%). Allergen sensitivity plays an important role in AD. The finding of the highest rate of food sensitivity in children with AD in our study suggests that priority should be given to investigating allergen sensitivity. Furthermore, the low sensitivity to inhalant allergens in the 0-2 age group and the variation in allergen sensitivity according to age suggest that these should be retested during follow-up. It is considered that the data obtained in this study will be beneficial to be taken into account in the follow-up of patients with AD.