Astım tanılı çocuklarda alerjen duyarlılıklarının araştırılması ve diğer alerjik hastalıklarla ilişkisinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Investigation of allergen sensitivities and retrospective evaluation of their association with other allergic diseases in children diagnosed with asthma
  1. Tez No: 861925
  2. Yazar: EMRE KARAAĞAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP CANITEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, astım, atopi, alerjen, duyarlılık, alerjenlerle deri prik testi, alerjen spesifik IgE, Child, asthma, atopy, allergen, sensitivity, skin prick test with allergens, allergen specific IgE
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Astım, alevlenmelerle seyreden, bronkokonstrüksiyonla sonuçlanan, kronik, inflamatuar bir hastalıktır. Genetik ve çevresel faktörlerin karşılıklı etkileşimiyle oluştuğu düşünülmektedir. Bireylerde en az bir alerjene duyarlılık saptanmasına atopi denir. Atopik bireylerde birden fazla alerjik hastalık aynı anda veya yaşamının farklı dönemlerinde ortaya çıkabilir. Bu çalışmada astım tanısı almış çocuklarda alerjen duyarlılıklarının ve diğer alerjik hastalıklarla ilişkisinin retrospektif olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Bilim Dalı Polikiniği'ne 01.05.2020-01.10.2022 tarihleri arasında ilk kez başvurmuş olan astım tanısını alan 3-6 yaş arası 239 olgunun verileri değerlendirilmiştir. Astımlı çocuklarda alerjenlerle deri prick testi ve/veya serum alerjen SpIgE testleri ile en az bir alerjene duyarlılık oranı %46,4 (n=111) oranında saptandı. Eşlik eden en sık alerjik hastalık %44,4 (n=106) oranında alerjik rinit, ikinci sırada %25,1 (n=60) oranında atopik dermatit olarak saptandı. Hastaların %60'ında astım tanısı almadan daha önceki dönemlerde birden fazla bronşiyolit tanısı alma öyküsü, %38'inde sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirme öyküsü varlığı saptandı. Çalışmamızda en sık %29,7 oranında akar duyarlılığı ve %23 oranında en az bir polene karşı duyarlılık olduğu görüldü. Çalışmamızda non atopik olguların total IgE değeri ortalama 46,4±37,42 IU/mL iken, atopik olgularda ortalama 299,7±140,64IU/mL düzeyinde istatistiksel anlamlı olarak yüksek olduğu görüldü (p=0,002). Çalışmamızda elde edilen verilerin bölgemizdeki astımlı çocukların klinik değerlendirilmelerinde göz önünde tutulmasının faydalı olacağı düşünülmüştür. Astımlı çocuklarda akar ve polen duyarlılığının yüksek olması, eşlik eden alerjik ve alerjik olmayan hastalıkların varlığı, astımlı hastalarda bu noktaların araştırılması gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Asthma is a chronic, inflammatory disease characterized by exacerbations that result in bronchoconstriction. It is believed to arise from the interaction of genetic and environmental factors. Sensitivity to at least one allergen in individuals is referred to as atopy. Multiple allergic diseases may occur simultaneously or at different stages of life in atopic individuals. This study aims to retrospectively examine the relationship between allergen sensitivities and other allergic diseases in children diagnosed with asthma. Data from 239 patients aged 3-6 years who were diagnosed with asthma and first visited the Pediatric Allergy Clinic at Uludağ University Faculty of Medicine between May 1, 2020, and October 1, 2022, were evaluated. Sensitivity (atopy) to at least one allergen was detected in asthmatic children at a rate of 46.4% (n=111) through skin prick tests and/or serum allergen-specific IgE tests. The most common accompanying allergic disease was allergic rhinitis at a rate of 44.4%, (n=106) followed by atopic dermatitis at 25.1% (n=60). A history of multiple bronchiolitis diagnoses before receiving an asthma diagnosis was reported in 60% of patients, and 38% had a history of frequent upper respiratory tract infections before asthma diagnosis. In our study, the most common sensitivities were observed to house dust mites at a rate of 29.7% and to at least one pollen at a rate of 23%. The mean total IgE level in non atopic asthmatic cases was 46,4±37,42 IU/mL, whereas in atopic cases, it was significantly higher at an average of 299.7 ± 140.64 IU/mL (p=0.002). The obtained data from our study are considered valuable for the clinical evaluation of asthmatic children in our region. The high prevalence of sensitivities to dust mites and pollen, along with the presence of iv accompanying allergic and non-allergic diseases, suggests the importance of investigating these points in the clinical approach to asthmatic patients.