Akut pankreatit tanısı konulan hastalarda PANC-3 skoru ve NRS-2002 skoru arasındaki ilişki
Relationship between PANC-3 score and NRS-2002 score in patients diagnosed with acute pancreatitis
- Tez No: 849943
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ MESUT YALIN KILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut Pankreatit, PANC-3, NRS-2002, Acute Pancreatitis, PANC-3, NRS-2002
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Akut pankreatit ile başvuran hastalarda PANC-3 ve NRS-2002 skorlarının akut pankreatit hastalarında ciddiyeti öngörmedeki başarısının araştırılmasını ve bu iki skorun bu hastalarda kullanılıp kullanılamayacağını araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Ankara Şehir Hastanesi Acil Servisine başvuran ve İç Hastalıkları veya Gastroenteroloji Kliniğince yatışı yapılarak takip edilen akut pankreatit tanılı hastalar dahil edilmiştir. Çalışma 20/07/2023 ile 10/10/2023 tarihleri arasında prospektif ve gözlemsel olarak yapılmıştır. Çalışmaya 18 yaşın üzerinde olan gebeliği, kronik karaciğer hastalığı, aktif malignitesi olmayan gönüllü olur formu veren toplamda 203 hasta dahil edildi. Hastaların yaşı cinsiyeti ek hastalıkları labaratuvar sonuçları görüntüleme sonuçları kayıt edildi. Bulgular: Çalışmaya 203 hasta dahil edildi. Hastaların 97'si kadın 106'sı erkek olup yaş ortalaması 56,5 olarak bulundu. Çalışmamızda PANC-3 skoru 3 olanlar ile skoru 3'ten düşük olanlar kıyaslandığında cinsiyet taş ve ek hastalıklar açısından aralarında anlamlı farklılık saptanmadı. PANC-3 skoru 3 olan hastalarda lokal ve/veya sistemik komplikasyonlar skoru 3'ün altında olan hastalara göre anlamlı derecede daha yüksek oranda görüldü. PANC-3 skoru 3 olan hastalarda uzamış hastane yatışı, 2. veya 3. basamak yoğun bakım ünitesi ihtiyacı ve mortalite skoru 3'ün altında olanlara göre yüksek saptandı ve istatistiksel olarak anlamlıydı. NRS-2002 skoru 3 ve üzerinde olanlar ile skoru 3'ten düşük olan hastalar kıyaslandığında yaş, cinsiyet ve ek hastalıklar açsından aralarından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. NRS-2002 skoru 3 ve üzerinde olan hastalarda lokal ve/veya sistemik komplikasyonlar skoru 3'ün altında olan hastalara göre anlamlı derecede daha yüksek oranda görüldü. NRS-2002 skoru 3 ve üzerinde olan hastalarda uzamış hastane yatışı, 2. veya 3. basamak yoğun bakım ihtiyacı ve mortalite skoru 3'ün altında olan hastalara göre daha yüksek oranda görüldü ve bu istatistiksel olarak anlamlıydı. Sonuç: PANC-3 skoru 3 olan hastalarda komplikasyonlar, yoğun bakım ihtiyacı, hastanede uzun yatış, mortalite oranları daha yüksek bulundu. Kullanması kolay olan ve 3 parametreden oluşan bu skor ile hastalığın şiddeti hakkında erkenden bilgi edinilebilir. Bu sayede hastalığın kötü seyretmesi engellenebilir. Aynı şekilde NRS-2002 skoru 3 ve üzerinde olan hastalarda komplikasyonlar, yoğun bakım ihtiyacı, hastanede uzun yatış, mortalite oranları daha yüksek bulundu. Akut pankreatit ile takip edilen hastalarda beslenme değerlendirmesi yapılması ve risk altında olan hastalara uygun beslenme desteği sağlanması hastalık şiddetini azaltabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to investigate the success of PANC-3 and NRS-2002 scores in predicting severity in patients presenting with acute pancreatitis and to investigate whether these two scores can be used in these patients. Materials and Methods: Patients diagnosed with acute pancreatitis who applied to Ankara City Hospital Emergency Department and were hospitalized and followed up in the Internal Medicine Clinic or Gastroenterology Clinic were included in our study. The study was conducted prospectively and observationally between 20/07/2023 and 10/10/2023. A total of 203 patients who were over 18 years of age and did not have pregnancy, chronic liver disease, or active malignancy and gave a voluntary consent form were included in the study. The patients' age, gender, comorbidities, laboratory results and imaging results were recorded. Results: 203 patients were included in the study. 97 of the patients were female and 106 were male, and the average age was 56.5 years. In our study, when those with a PANC-3 score of 3 were compared with those with a score lower than 3, no significant difference was found between them in terms of gender, stones and additional diseases. Local and/or systemic complications were seen at a significantly higher rate in patients with a PANC-3 score of 3 than in patients with a score below 3. Prolonged hospitalization, need for a 2nd or 3rd level intensive care unit, and mortality were found to be higher in patients with a PANC-3 score of 3 than in those with a score below 3 and were statistically significant. When patients with NRS-2002 scores of 3 and above were compared with patients with scores lower than 3, no statistically significant difference was detected in terms of age, gender and comorbidities. Local and/or systemic complications were seen at a significantly higher rate in patients with an NRS-2002 score of 3 and above than in patients with a score below 3. Prolonged hospitalization, need for 2nd or 3rd level intensive care, and mortality were observed at higher rates in patients with an NRS-2002 score of 3 and above than in patients with a score below 3, and this was statistically significant. Conclusion: Complications, need for intensive care, long hospitalization and mortality rates were found to be higher in patients with a PANC-3 score of 3. With this score, which is easy to use and consists of 3 parameters, early information can be obtained about the severity of the disease. In this way, the bad course of the disease can be prevented. Likewise, complications, need for intensive care, long hospitalization, and mortality rates were found to be higher in patients with an NRS-2002 score of 3 and above. Nutritional evaluation in patients being followed up with acute pancreatitis and providing appropriate nutritional support to patients at risk can reduce the severity of the disease.