Muris muvazaası
Simulative transaction of deceased
- Tez No: 849997
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLA OKYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Miras bırakan, mirasçı, muvazaa, muris muvazaası, legator, heir, collusion, heir collusion
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Taraflarca üçüncü şahısları aldatma kastıyla gerçek iradelerine uyuşmayan, görünüş itibariyle geçerli olmasına karşın kendi aralarında herhangi bir hüküm ve sonuç doğurmayan bir sözleşme yapılması hususundaki anlaşmalar muvazaa olarak adlandırılmaktadır. Bazı durumlarda mirasbırakanlar da ölümlerine çok yakın bir dönemde yapmış oldukları tasarruflar ile külli haleflerinden mal kaçırıp onları miras hakkından mahrum bırakmaktadırlar. Öğreti ve uygulamada mirasbırakanların haleflerinden mal kaçırması şeklinde tanımlanan muris muvazaası, oldukça fazla bir şekilde başvurulan bir yoldur. Çalışmada muris muvazaası üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
Agreements made by the parties with the intention of deceiving third parties, which do not comply with their real will and which do not have any effect or effect between themselves, although they are valid in appearance, are called collusion. In some cases, those who leave an inheritance, through the savings they made very close to their death, steal property from their permanent successors and deprive them of the right to inherit. Muris collusion, defined in doctrine and practice as the inheritors stealing property from their successors, is a widely used method. In the study, the muris collusion will be emphasized.