Gül İrepoğlu'nun romanlarına yeni tarihselci bir yaklaşım
An analysis on Gül İrepoğlu's novels from the perspective of new historicism
  1. Tez No: 850000
  2. Yazar: EBRU KAHRAMANLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Romanı, Tarihî Roman, Gül İrepoğlu, Yeni Tarihselcilik, Gölgemi Bıraktım Lale Bahçelerinde, Cariye, Fiyonklu İstanbul Dürbünü, İstanbul Yıldızı, Kavuşmak, Ayvazovski'nin Gizli İstanbul Güncesi, Gül İrepoğlu, New Historicism, Gölgemi Bıraktım Lale Bahçelerinde, Cariye, Fiyonklu İstanbul Dürbünü- Giysilerin Penceresinden, İstanbul Yıldızı Aşk-ı Derya-Ayvazovski'nin Gizli İstanbul Güncesi, Kavuşmak
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 291
Özet
“Gül İrepoğlu'nun Romanlarına Yeni Tarihselci Bir Yaklaşım”adlı tez çalışmasında yazarın romanları basım tarihine göre sırayla incelenmiştir. Bu değerlendirmelerdeki ölçütler ise Yeni Tarihselcilik kuramı doğrultusunda oluşturulmuştur. Bunun yanında eser incelemesinde klasik roman çözümlemesinden de yararlanılmıştır. Ayrıca eserler basım yıllarına göre kronolojik olarak incelenmiştir. Son dönem Türk edebiyatı yazarlarından biri olan Gül İrepoğlu, çıkış noktasını tarihten alarak yazdığı altı romanını, hayalî unsurlarla zenginleştirmiştir. Bu tez çalışmasında da romanlarda yer alan unsurlar Yeni Tarihselcilik kuramına göre incelenmiştir. Romanların çözümlenmesinde kurama göre belirlenen on bir başlık kullanılmıştır: Bu başlıklar“Romanın Tanıtımı”,“Tarihin Kurgusallığı ve İdeoloji ile İktidarın Tarih Yazımına Etkisi”,“Yeni Tarihselci Anlayış Bağlamında Zaman Kurgusu”,“Yeni Tarihselci Anlayış Bağlamında Mekân Kurgusu”,“Yeni Tarihselci Anlayış Bağlamında Anlatıcı/Yazarın Konumlandırılışı”,“Metinlerarasılık”,“Üstkurmaca”,“Hiper-metinsel Tasarım”,“Çoğulculuk”,“Kolaj”,“Yeni Tarihselci Anlayış Bağlamında Dil ve Üslup”tur. İnceleme neticesinde her altı romanın da Yeni Tarihselcilik bağlamında muhtevaları açısından oldukça zengin materyaller içerdiği görülmüştür. Gül İrepoğlu'nun Gölgemi Bıraktım Lale Bahçelerinde, Cariye, Fiyonklu İstanbul Dürbünü- Giysilerin Penceresinden, İstanbul Yıldızı Aşk-ı Derya-Ayvazovski'nin Gizli İstanbul Güncesi, Kavuşmak romanlarında Yeni Tarihselcilik anlayışıyla örtüşen birtakım unsurlar tespit edilmiştir. Bu çalışma, Yeni Tarihselcilik ilkelerinin Gül İrepoğlu'nun romanlarındaki yansımalarını ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In the thesis titled“A New Historicist Approach to Gül İrepoğlu's Novels”, the author's novels were examined in order according to publication date. The criteria in these evaluations were created in line with the New Historicism theory. In addition, classical novel analysis was also used in the review of the work. In addition, the works were examined chronologically according to the years of publication. Gül İrepoğlu, one of the writers of recent Turkish literature, enriched her six novels with imaginary elements, taking their starting point from history. In this thesis, the elements in the novels were examined according to the New Historicism theory. Eleven titles determined according to theory were used in the analysis of the novels: These titles are: Introduction of the Novel, Fictionality of History and the Effect of Ideology and Power on Historiography, Time Fiction in the Context of the New Historicist Understanding, Space Fiction in the Context of the New Historicist Understanding, Positioning of the Narrator/Author in the Context of the New Historicist Understanding, Intertextuality, Metafiction, Hyper-textual Design, Pluralism, Collage, Language and Style in the Context of New Historicist Understanding. As a result of the analysis, it was seen that all six novels contained very rich materials in terms of their content in the context of New Historicism. We encounter some elements that overlap with the understanding of New Historicism in Gül İrepoğlu's novels Gölgemi Bıraktım Lale Bahçelerinde, Cariye, Fiyonklu İstanbul Dürbünü- Giysilerin Penceresinden, İstanbul Yıldızı Aşk-ı Derya-Ayvazovski'nin Gizli İstanbul Güncesi, Kavuşmak. This study aims to reveal the reflections of New Historicism principles in Gül İrepoğlu's novels.