Gül İrepoğlu'nun hayatı ve eserleri
Gül İrepoğlu life and works
  1. Tez No: 801935
  2. Yazar: HAMİYET CİNGÖZ CANGÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHMURAT ARIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bilimsel Çalışma, Eserleri, Gül İrepoğlu, Hayatı, Hikâye, Roman, Gül İrepoğlu, Her Life, Novel, Scientific Study, Story, Works
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Gül İrepoğlu'nun hayatı ve eserlerinin konu edildiği bu tezde yazarın hayatı birinci bölümü, eserleri ikinci bölümü oluşturmaktadır. Hayatı bölümünde, çocukluk döneminden itibaren ailesi, aldığı eğitim gibi özellikle sanat hayatını şekillendiren etkenler bir süreç hâlinde anlatılmaktadır. İyi bir eğitim alan, entelektüel birikime sahip bir ailede yetişen ve çocukluğundan itibaren yazmaya meraklı olduğu için kendini faklı alanlarda sürekli geliştiren, yenileyen Gül İrepoğlu, bu donanımını eserlerine de yansıtmaktadır. Eserleri bölümünde; romanları, hikâyeleri ve bilimsel çalışmaları ayrı başlıklar altında, basım yıllarına göre kronolojik olarak incelenmektedir. 2003 yılında yayımladığı ilk romanıyla edebiyat dünyasına giren Gül İrepoğlu'nun altı romanı bulunmaktadır. Romanlar ve hikâyeler, materyal ve teknik unsurlar açısından incelenirken metinlerden örnek alıntılar yapılmaktadır. Sahip olduğu akademik unvanın ve kariyerinin gereği olarak pek çok bilimsel çalışmaya imza atan Gül İrepoğlu'nun inceleme ve araştırma eserleri kısaca tanıtılarak kitaplarda yer alan bölümler, alıntılanan örnekler eşliğinde anlatılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, where Gül İrepoğlu's life and works are the subject, the first part of the author's life and his works constitute the second part. In the section of his life, the factors that have shaped his artistic life, such as his family and the education he received, are explained as a process. Gül İrepoğlu, who received a good education, grew up in a family with an intellectual background, and who has been interested in writing since her childhood, constantly improves and renews herself in different fields, reflects this equipment in her works. In the section of his works; His novels, stories and scientific studies are examined chronologically according to the year of publication under separate headings. Gül İrepoğlu, who entered the world of literature with her first novel published in 2003, has six novels. While examining the novels and stories in terms of material and technical elements, quotations are made from the texts as examples. Gül İrepoğlu, who has signed many scientific studies as a requirement of her academic title and career, is briefly introduced, and the chapters in the books are explained with the examples cited.