Dengesiz akım durumunda serbest yüzlü akiferlere ait karakteristiklerin belirlenmesi için yeni bir model ve uygulaması
A New analytical method and its application for the determination of aquifer parameters in unconfined aquifer under steady state flow conditions
  1. Tez No: 85001
  2. Yazar: ŞÜKRÜ AYHAN GAZİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YÜCEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pompa testleri, akifer karakteristikleri, iletkenlik, depolama katsayısı, kuyularda girişim. xvı, Pumping tests, aquifer parameters, transmissivity, storage coefficient, interference. xvu
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
ÖZET Yeraltı suyu ile ilgili çalışmalarda, akifer karakteristiklerinin belirlenmesi önemli bu yer tutar. Bu konuyla ilgili bir asırdan beri çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Herhangi bir akiferin iletkenliğinin ve depolama kapasitesini gösteren katsayının belirlenmesi, orada bulunan suyun potansiyeli ve ömrü hakkında bize bilgiler vermektedir. Bu çalışmada, dengesiz akım durumunda serbest yüzlü akiferlerde, iletkenlik (T) ve depolama katsayısı (S) değerlerinin belirlenmesi için yeni bir metod önerilmiştir. Yapılan bu tez çalışmasının birinci bölümünde konunun önemi, amacı, yöntemi ve düzeni hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, akiferler ve kuyu hidroliği konuları geniş bir şekilde açıklanarak, akifer tipleri, özellikleri, yeraltı suyu akımının temel denklemleri literatürden incelenerek izah edilmiştir. Akifer karakteristiklerinin bulunması için yapılan akifer testleri hakkında bilgiler ve metodlar üçüncü bölümde verilmiştir Dördüncü bölümde, dengesiz akım durumunda serbest yüzlü akiferlerde iletkenlik ve depolama katsayısının tesbiti için önerilen analitik metod izah edilmiştir. Beşinci bölümde ise, sayısal örneklerden bulunan, fiziksel modelden elde edilen ve Pakistan' in Chaj Doab bölgesindeki üç ayrı pompaj kuyusuna ait datalar verilmiştir. Fiziksel modelle ilgili bilgiler ve deneylerin yapılışı da bu bölümde açıklanmıştır. Altıncı bölümde de, beşinci bölümde verilen datalar, literatürde bulunan bazı metodlara uygulanmış, akiferlere ait iletkenlik ve depolama katsayısı değerleri bulunmuştur. Bu dataların, dördüncü bölümde önerilen analitik metoda uygulanmasıyla bulunan akifer karakteristikleri de burada verilmiştir. Yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlar yedinci bölümde maddeler halinde sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Determination of aquifer parameters is very important aspect of applied groundwater hydrology and hydrogeology. In the past many studies have been carried out to determine the aquifer characteristics of an aquifer. Assessment of groundwater potential and yield of any aquifer require determination of its transmissivity (T) and storage coefficient (S). In this study an analytical method has been proposed for determining the aquifer parameters (T ve S) in unconfined aquifer under unsteady state flow conditions. The application of the method does not require any complicated mathematical procedure of the classical type curve matching procedures. The goals, importance and system of the study have been explained in the first chapter. In the second chapter, aquifers and well hydraulics have been mentioned and types and properties of aquifers and basic groundwater equations have been given. In the third chapter, aquifer tests in unsteady state flow and goals of pumping tests have been investigated. The methods of determining the aquifer parameters by using the different methods of pumping test have also been analysed theoretically. In the fourth chapter, proposed analytical method for determining of transmissivity and storage coefficient of aquifer has been explained in details. In the fifth chapter, the discharge, drawdown-time data of pumping and observation wells of the physical laboratory, numerical and field models have been given. Field data of Chaj Doab area in Pakistan and construction of laboratory model have been explained and their data analyses have been done. In the sixth chapter, the data of the models have been applied to the former methods which were proposed by different researchers in the literature and consequently transmissivity and storage coefficient values were determined. On the other hand, the data of the models have also applied to the proposed method for the T and S determination. In the final chapter, the results taken from the applications of models have been compared with each other and presented in tabulated forms.