Vergi Hukukunda sahte belge suç ve cezaları ile vergi afları ilişkisinin mükellef davranışları üzerine etkisi: Vergi ahlakı ve vergi uyumu açısından bir analiz
The effect of the relationship with forged document crimes and penalties and tax amnesty in Tax Law on taxpayer behavior: An analysis in terms of tax morality and tax compliance
  1. Tez No: 850011
  2. Yazar: MUHAMMED EMİN ATAKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE UZUNALİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Sahte Belge, Vergi Uyumu, Vergi Affı, Vergi Kaçakçılığı, Forged Document, Tax Compliance, Tax Amnesty, Tax Evasion
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Vergi afları, vergi borçlarının belirli bir süre veya koşullarla affedilmesini sağlayan bir mekanizmadır. Tezde, vergi aflarının vergi uyumu üzerindeki etkileri incelenmekte ve vergi aflarının mükellefleri vergi affı beklentisine sürükleyerek vergi uyumunu olumsuz etkileyebileceği üzerinde durulmaktadır. Aynı şekilde, vergi cezalarının vergi uyumu üzerindeki disiplinleyici rolü de detaylı bir şekilde değerlendirilmektedir. Çalışmada, Türk vergi hukuku bağlamında sahte belge suçu, vergi ahlaki davranış, vergi afları ve cezalar arasındaki kompleks ilişkileri ve bu faktörlerin vergi uyumu üzerindeki etkilerini akademik bir perspektifle ele almaktadır. Bu analiz, vergi uyumunu artırmak için etkili politikaların geliştirilmesi ve vergi sisteminin sağlıklı işleyişini sürdürme ve güçlendirme konusunda önemli bir temel oluşturmaktadır. Tezin temel odak noktalarından biri, sahte belge suçunun vergi ahlaki davranış üzerindeki etkilerinin derinlemesine incelenmesidir. Sahte belge kullanımının vergi ahlaki değerleri zayıflattığı ve dürüstlük prensiplerine aykırı olduğu vurgulanmaktadır. Mükelleflerin sahte belge kullanma eğilimleri vergi uyumunu azaltabilir ve vergi sisteminin adaletini tehlikeye atabilir. Bu bağlamda, etkili önlemler alınması ve bilinçlendirme çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Ayrıca, tezde vergi aflarının ve cezaların vergi uyumu üzerindeki etkileri ayrıntılı bir şekilde ele alınmaktadır. Vergi afları, vergi mükelleflerine geçmiş vergi borçlarının belirli bir süre veya koşullarla affedilmesini sağlayan bir mekanizmadır. Bu afların kullanımı, mükelleflerin vergi uyumunu artırma amacı taşımaktadır. Ancak, sürekli ve aşırı vergi aflarının kullanımı, mükellefleri vergi affı beklentisine sürükleyebilir ve dürüst mükelleflerin motivasyonunu azaltabilir. Bu nedenle, vergi aflarının dikkatli bir şekilde tasarlanması ve sınırlı bir şekilde uygulanması önemlidir. Cezaların vergi uyumu üzerindeki disiplinleyici etkileri de tezde ele alınmaktadır. Vergi kaçakçılığı ve sahte belge suçu gibi vergi ihlalleri, caydırıcı cezalarla karşılanmalı ve bu cezaların etkin bir şekilde uygulanması sağlanmalıdır. Ceza politikalarının adaletli ve etkili bir şekilde yürütülmesi, vergi uyumunu artırmaya yardımcı olabilir ve vergi ahlaki davranışı teşvik edebilir. Sonuç olarak, bu tez çalışması sahte belge suçu, vergi ahlaki davranış, vergi afları ve cezalar arasındaki karmaşık ilişkileri analiz ederek, vergi uyumu üzerindeki etkilerini aydınlatmaktadır. Makalenin bulguları, vergi politikalarının oluşturulması ve uygulanması sürecinde karar alıcılar ve ilgili paydaşlar için değerli bir rehberlik sağlayabilir. Vergi uyumu ve etik davranışların teşvik edilmesi, sağlıklı bir vergi sisteminin sürdürülmesi ve toplumun refahına katkı sağlaması açısından büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Tax amnesty is a mechanism that allows tax debts to be forgiven for a certain period of time or under certain conditions. In the thesis, the effects of tax amnesty on tax compliance are examined and it is emphasized that tax amnesty may negatively affect tax compliance by causing taxpayers to expect tax amnesty. Likewise, the disciplinary role of tax penalties on tax compliance is also evaluated in detail. The study discusses the complex relationships between false document crime, tax ethical behavior, tax amnesty and penalties in the context of Turkish tax law and the effects of these factors on tax compliance from an academic perspective. This analysis forms an important basis for developing effective policies to increase tax compliance and maintaining and strengthening the healthy functioning of the tax system. One of the main focuses of the thesis is an in-depth examination of the effects of forged document crime on tax ethical behavior. It is emphasized that the use of false documents weakens tax moral values and is against the principles of honesty. Taxpayers' tendency to use false documents can reduce tax compliance and jeopardize the fairness of the tax system. In this context, effective measures and awareness-raising activities need to be carried out. In addition, the effects of tax amnesties and penalties on tax compliance are discussed in detail in the thesis. Tax amnesty is a mechanism that allows taxpayers to forgive their past tax debts for a certain period of time or under certain conditions. The use of these amnesties aims to increase taxpayers' tax compliance. However, continuous and excessive use of tax amnesties may lead taxpayers to expect tax amnesty and reduce the motivation of honest taxpayers. Therefore, it is important that tax amnesties are carefully designed and implemented in a limited manner. The disciplinary effects of penalties on tax compliance are also discussed in the thesis. Tax violations such as tax evasion and forged document crimes should be met with deterrent penalties and these penalties should be effectively implemented. Fair and effective enforcement of penalty policies can help increase tax compliance and encourage ethical tax behavior. As a result, this thesis analyzes the complex relationships between false document crime, tax moral behavior, tax amnesties and penalties, and illuminates their effects on tax compliance. The findings of the article can provide valuable guidance for decision makers and relevant stakeholders in the process of formulating and implementing tax policies. Promoting tax compliance and ethical behavior is of great importance in maintaining a healthy tax system and contributing to the welfare of society.