Yükseköğretimde açık ve uzaktan eğitim fakültesi öğrencilerine yönelik kütüphane hizmetleri
Library services for open and distance education faculty students in higher education
- Tez No: 850012
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ODABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Açık ve Uzaktan Eğitim, Açıköğretim, Kütüphane Hizmetleri, Uzaktan Kütüphane Hizmetleri, Open and Distance Educaiton, Open Education, Library Services, Distance Library Services
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Araştırmanın merkezi konumunda olan üniversite kütüphaneleri, kullanıcısı olan herkese hizmet vermekle yükümlü kurumlardır. En geniş kullanıcı kitlesi öğrenciler olan üniversite kütüphaneleri, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla da kritik bir rol oynamaktadır. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlayabilmek için sadece örgün eğitim öğrencilerine değil açık ve uzaktan eğitim öğrencilerine de hizmetler sunması beklenmektedir. Bu nedenle çalışmada, açık ve uzaktan eğitim öğrencilerinin bilgi gereksinimlerini karşılarken kütüphaneden yararlanıp yararlanmadıkları ve kendilerine sunulan hizmetlere yönelik farkındalık saptamaları yapılmıştır. Aynı zamanda kütüphanelerin bu gruba yönelik hizmetler geliştirip geliştirmediği ve bu öğrencilere yönelik kütüphane hizmetleri konusunda farkındalık kazandırma çalışmaları yapıp yapmadığı irdelenmiştir. Bu çerçevede söz konusu kullanıcıların deneyimlerini içeren veriler anket uygulamasıyla derlenmiş ve analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre öğrencilerin sunulan kütüphane hizmetleri konusunda farkındalıklarının düşük olduğu görülmüştür. Kütüphanelerin de bu öğrenci grubuna yönelik çalışmalar yapması gerektiği ortaya konulmuştur. Çalışma, açık ve uzaktan eğitim öğrencileriyle söz konusu üniversite kütüphanelerinin eksikliklerini ortaya koymakla birlikte kütüphanelerin bu alandaki rolünü güçlendirmeye yönelik öneriler de sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The university libraries, positioned as central hubs for research, bear the responsibility of eztending services to all users. Given that students form the largest demographic, university libraries play a pivotal role in fostering equal educational opportunities. To ensure educational equity, it is imperative that these libraries not only cater to traditional education students but also extend their services to those engaged in open and distance learning programs. Consequently, this study endeavors to explore whether open and distance learning students actively utilize library services to fulfill their information needs, while also assessing their awareness of the available services. Additionally, the research delves into whether libraries are tailoring specific services for this particular group and engaging in awareness-building activities concerning library services.To gather insights into the experiences of open and distance learning students, data was collected and analyzed through a comprehensive survey. The results reveal a notable lack of or low awareness among students regarding the array of library services available to them. The study underscores the necessity for libraries to take proactive measures in addressing the unique requirements of open and distance learning students. While illuminating the existing challenges within university libraries concerning this student demographic, the study puts forth recommendations aimed at fortifying the role of libraries in supporting open and distance learning initiatives.