Geleneksel yayıncılıktan dijital yayıncılığa geçiş: İnfografik kullanımında TRT Haber örneği
Transition from traditional publishing to digital publishing: An example of TRT News in the use of infographics
- Tez No: 850034
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİ İSPİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel haber, Dijital yayıncılık ve Infografik, Traditional news, Digital publishing and Infographic
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Geleneksel yayıncılıktan dijital yayıncılığa geçişle birlikte, teknolojik devrimden etkilenen bilgi ve sürekli artan bilgi akışı, zamanla karışıklığa yol açarak doğru ve önemli bilgilerin organize edilmesinde sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Elektronik haber sitelerinde, kurgu ve haber yönetmenliği yöntemlerinde yeni bir dönem başlarken, haber siteleri, grafik, şekil ve görüntülerin kullanımı yoluyla haberlerin elektronik olarak yayınlanmasında yeni yöntemler kullanma eğilimi görülmeye başlamıştır. Bu süreçte okuyucu için daha ilgi çekici olan bir metnin kullanılması ve bilgilerin dikkat çekerek izleyiciye ulaşması, basitleştirilmiş yeni bir yöntem olan“infografik kullanma”etkinliğini ortaya çıkarmıştır. Bu durumda son zamanlarda kanalların, haber sitelerinin, gazetelerin, web sitelerinin infografikleri yoğun bir şekilde kullanması söz konusu olmuştur. Bu bağlamda bu araştırma kapsamında, geleneksel yayıncılıktan dijital yayıncılığa geçiş süreci, TRT Haber örneği özelinde çalışılmaktadır. Araştırma kapsamında TRT Haber sitesinde yer alan geleneksel ve infografik haberler incelenerek on iki temel disiplin alanından örnek haber seçilmiştir. Bu haber örnekleri incelenirken haberin kendisi, haberin detayları, infografiklere ilişkin örnekler ve bu örneklerin içeriklerine dair bilgilere ve yorumlara yer verilmiştir. İncelenen infografik örneklerinde tasarım, renk, işlevsellik, güncellik, amaca uygunluk gibi detaylar irdelenerek geleneksel haber örnekleri ile benzer ya da farklı yönlerinin neler olduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmada kapsamında incelenen on iki infografik haber örneğinde dikkat çekicilik, anlaşılırlık, mesajın net ve açık şekilde iletilmiş olması, estetik ve renk diğer bir deyişle görsel zenginlik ve renk uyumları ile okuyucunun bilgi karmaşasından kurtarılıp doğru ve objektif bilgi edinmesine ilişkin unsurların yer aldığı gözlenmiştir. Bunun yanı sıra infografik örneklerinde yer alan içerik, teyit edilmiş bilgiler, daha çok istatistiksel verilerden oluşmaktadır. Araştırmanın elde edilen diğer bir sonucuna göre, geleneksel haber ve infografikler birbirinden kesin çizgilerle ayrılmamakta zaman zaman bir arada bulunabilmektedir.
Özet (Çeviri)
The ever-increasing flow of information, influenced by the technological revolution, through the transition from traditional broadcasting to digital broadcasting, has also led to information confusion, resulting in problems in organizing accurate and important information. While a new era has begun in editing and news directing methods in electronic news sites, there has been a tendency to use new methods in publishing news electronically through the use of news sites, graphics, figures and images. For the reader in this process; The use of a more interesting text and the fact that the information reaches the audience by attracting attention has revealed the effectiveness of“using infographics”, a new simplified method. In this case, it can be stated that channels, news sites, newspapers and websites have been using infographics intensively lately. In this context, within the scope of this research, the transition process from traditional broadcasting to digital broadcasting is studied in the case of TRT Haber. Within the scope of the research, traditional and infographic news on the TRT News website were examined and sample news from 12 basic disciplines was selected. While examining these news samples; the news itself, the details of the news, examples of infographics, and information and comments on the contents of these examples are included. Details such as design, color, functionality, topicality, suitability for purpose were tried to be examined in the analyzed infographic examples, and it was tried to reveal what they were similar or different from traditional news samples. In the 12 infographic news samples examined within the scope of the research; It can be stated that there are elements related to attracting attention, intelligibility, conveying the message clearly and clearly, aesthetics and color, in other words, visual richness and color harmony, and getting the reader free from information confusion and obtaining accurate and objective information. However, the content in the infographic examples; Confirmed information consists of facts and statistical data. According to another result of the research, we see that traditional news and infographics are not separated from each other with certain lines, but can be found together from time to time.