Türkiye'de dergi yayıncılığının dijitalleşmesi
Digitization of magazine publishing in Turkey
  1. Tez No: 533093
  2. Yazar: NURSEDA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ YENĞİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dergi Yayıncılığı, Dijital Dergi, Dijital Yayınlar, Dijitalleşme, Magazine Publishing, Digital Magazine, Digital Publications, Digitization
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de dergi yayıncılığının dijitalleşmesinin İstanbul ilinde 450 kişi örnekleminde ele alınmasıdır. Bu amaç çerçevesinde çalışma dört bölümde tamamlanmıştır. Birinci bölümde Türkiye'de dijitalleşme kavramı ele alınmıştır. Burada öncelikle iletişimin, halkla ilişkilerin ve kitle iletişim araçları ile dijitalleşmenin tanımına yer verilmiştir. Ardından dijitalleşmenin özellikleri açıklanmış; geleneksel yayıncılıktan elektronik yayıncılığa geçiş süreci ele alınmıştır. İkinci bölümde, Türkiye'de dijital yayıncılığa ilişkin bilgiler verilmiştir. Burada öncelikle dijital yayıncılığın tanımı, gelişimi ve temelini oluşturan yayın sistemleri açıklanmıştır. Ardından dijital yayın ve basılı yayın arasındaki farklar, dijital yayıncılığın avantajları ve dezavantajları, dijital dergilerin tanımı, gelişimi, geleneksel dergilerden farkları ve avantajları ile dezavantajları ele alınmıştır. Üçüncü bölüm, araştırma metodolojisini oluşturmaktadır. Burada araştırmanın amacı, evren ve örneklemi, veri toplama araçları ve verilerin analizine ilişkin bilgi verilmiştir. Araştırma bulgularının sunulduğu dördüncü bölüm ile çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to address digitization of magazine publishing with a sampling of 450 individuals in Istanbul province. For this aim the study is completed in four chapters. Digitization concept in Turkey is discussed in the first chapter. The definitions of communication, public relations and mass media are firstly presented in this chapter. Then the properties of digitalization are discussed and the process of transition from traditional publishing to electronic publishing is investigated. In the second chapter, information about digital broadcasting in Turkey is given. Here, the definition, development and basis of broadcasting systems of digital publishing are explained primarily. Then the differences between digital broadcasting and printed broadcasting, the advantages and disadvantages of digital broadcasting, definition, development, differences from traditional magazines and advantages and disadvantages of digital magazines are discussed. The third chapter includes the methodology of the research. Information about the purpose, the population and sampling, data collection tools and data analysis is given in this chapter. The study is finalized with the research findings in the fourth chapter.