Türkiye ile BRICS ülkelerinin ticari ve ekonomik ilişkilerinde gümrük vergilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of customs duties in the trade and economic relations between Turkey and BRICS countries
  1. Tez No: 850051
  2. Yazar: ADNAN BİÇEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Uluslararası Ticaret, Economics, Finance, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, BRICS, Gümrük Vergisi, Dış Ticaret, Vergi, Türkiye, BRICS, Customs Duty, Foreign Trade, Tax
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye ve Mali Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Günümüzde tüm dünyayı etkisi altına alan küreselleşme ile birlikte, ülkeler arasında ekonomik ilişkiler derinleşmekte ve çeşitlenmektedir. Bu süreçte Türkiye'nin dünya ekonomileriyle entegre olabilmesi adına BRICS ülkeleri ile kurduğu ilişkiler önemli bir niteliğe sahiptir. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika olarak sıralanan BRICS ülkeleri arasında ticaretin hızlanması beraberinde gümrük vergileri de kritik bir faktör haline gelmiştir. Gümrük vergileri temelde, ilgili ülkenin ithalat ve ihracat politikalarını belirleyen en önemli unsurlardan birisi olarak ifade edilebilir. Dolayısı ile Türkiye ve BRICS ülkeleri arasında sürdürülen ticaret ilişkilerinde gümrük vergileri, ticaretin büyüklüğünü, rekabet gücünü ve ticaretin sürdürülebilirliğini etkileyen kritik bir faktör halini almaktadır. Gümrük vergileri, ithalat ve ihracat maliyetlerini belirlemenin yanında ve ticaretin karlılığı üzerinde de büyük etkiler oluşturmaktadır. Türkiye ve BRICS ülkeleri arasında sürdürülen ticarette gümrük vergileri ise, ilgili ülkelerin sürdürdüğü ticaret politikalarının yanında ekonomik önceliklerine bağlı olarak da farklılık göstermektedir. Gümrük vergilerinin ticaret üzerindeki etkisi yalnızca maliyetlerle sınırlı olmamaktadır. Bunun yanında ticaret hacmine ek olarak ticaretin sürdürülebilirliği ve çeşitliliği de gümrük vergileri ile belirlenmektedir. Nispeten düşük gümrük vergileri, ticaretin artmasına ve ekonomik büyümeye katkıda bulunmakta iken, yüksek vergiler ticaretin daralmasına ve hatta ilgili pazarın daralmasına dahi yol açabilir. Türkiye ve BRICS ülkeleri arasında sürdürülen ticaret ilişkilerinde de gümrük vergileri, ticaretin büyüklüğünü, çeşitliliğini ve sürdürülebilirliğini etkileyen önemli bir faktördür. Bu sebeple, taraflar arasında gümrük vergilerini etkili bir şekilde yönetmek ve serbest ticaret anlaşmalarını güçlendirmek, ticaretin daha sürdürülebilir ve kârlı bir şekilde gelişmesini sağlamak için önemli bir strateji olacaktır. Bu bilgilerden hareketle hazırlanan çalışmada BRICS ülkelerinin dünya ekonomisi için ne anlam ifade ettiği, Türkiye'nin ticaretinde BRICS ülkelerinin yeri, sürdürülen ticari ilişkilerde gümrük vergilerinin boyutu ve Türkiye ile BRICS ülkeleri arasındaki ticarette gümrük vergilerinin rolü ele alınmıştır. Literatürde gerçekleştirilen çalışmaların güncelliği göz önünde tutulduğunda hazırlanan bu çalışmanın literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Economic relations between countries are deepening and diversifying, with globalization that currently encompasses the entire world. The relations it has established with the BRICS countries are of an important nature for Turkey to integrate with the world economies. The acceleration of trade among Brazil, Russia, India, China, and South Africa has made customs duties a critical factor. Customs duties are fundamentally expressed as one of the most important elements determining the import and export policies of the respective countries. Customs duties become a critical factor affecting the size of trade, competitiveness and sustainability of trade in the trade relations between Turkey and BRICS countries. Customs duties not only determine the costs of import and export but also have a significant impact on the profitability of trade. Customs duties in trade between Turkey and BRICS countries vary not only based on the trade policies pursued by the respective countries but also depending on their economic priorities. The impact of customs duties on trade is not limited to costs alone. In addition to the trade volume, the sustainability and diversity of trade are also determined by customs duties. Relatively low customs duties contribute to increased trade and economic growth, while high duties can lead to a contraction of trade and even the narrowing of the respective market. In the trade relations between Turkey and BRICS countries, customs duties play a crucial role in influencing the size, diversity, and sustainability of trade. Therefore, effectively managing customs duties between parties and strengthening free trade agreements will be an important strategy to ensure the sustainable and profitable development of trade. This study, based on the information provided, discusses the significance of BRICS countries for the world economy, the position of BRICS countries in Turkey's trade, the dimension of customs duties in the ongoing commercial relationships, and the role of customs duties in trade between Turkey and BRICS countries. Given the relevance of the existing literature, it is believed that this study will contribute to the academic field.