Protez kaide materyali dezenfeksiyonunda fotodinamik terapinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the efficiency of photodynamic therapy in disinfection of denture base material
  1. Tez No: 850070
  2. Yazar: ASLI SINCI
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. IŞIL TURP
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: C albicans, akrilik reçine, protez stomatiti, fotodinamik terapi (PDT), fotosensitizör (PS), indosiyanin yeşili (ICG), C. albicans, acrylic resin, denture stomatitis, photodynamic therapy (PDT), photosensitizer (PS), indocyanine green (ICG)
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı, protez kaide materyali üzerinde çoğalabilen C. albicans'a karşı, indosiyanin yeşili (ICG) aracılı fotodinamik terapinin (PDT) etkinliğinin değerlendirilmesidir. Protez kaide materyalini taklit etmesi için 2 mm kalınlığında, 10 mm çapında polimetilmetakrilat (PMMA) yapısında 108 adet disk üretilmiştir. Örnekler, C. albicans ile kontamine edilmiş ve yüzeylerinde çoğalması sağlanmıştır. Yüzeylerinde C. albicans çoğaltılmış akrilik disklere uygulanacak işlemlere göre 9 örneklem grubu (n=11) oluşturulmuştur. Gruplar; kontrol grubu (K), nistatin (1 ml, 100.000 IU/ml) uygulanan grup (N), mikrodalga dezenfeksiyonu (650W, 3dk) uygulanan grup (M), sadece lazer (810 nm, diode laser, devamlı mod 30 sn, 24 J/ cm², 300 mW) uygulanan grup (L), sadece 10 mg/ml konsantrasyonda ICG uygulanan grup (ICG10) ve farklı konsantrasyonlarda (10, 5, 2 ve 1 mg/ml) ICG aracılı PDT uygulanan gruplar (LICG10, L-ICG5, L-ICG2 ve L-ICG1) olarak belirlenmiştir. İşlemler sonrasında akrilik örneklerdeki C. albicans biyofilmlerinin koloni sayımı yapılmıştır ve her grup için 1 adet fazla hazırlanan örneğin SEM görüntüsü alınmıştır. L-ICG10, L-ICG5 ve ICG10 grupları protez kaide plağındaki C. albicans koloni sayısını azaltmada etkili bulunmuştur. SEM görüntülerinde L-ICG10 grubunun kesitinde C. albicans tespit edilmemiştir. K, N, M, ICG10, L, L-ICG5, L-ICG2, LICG1 gruplarının kesitlerinde ise maya ve hif formlarında C. albicans'lar tespit edilmiştir. Protez stomatiti tedavisinde ICG aracılı PDT ile dezenfeksiyon uygulaması umut verici sonuçlar ortaya koymuştur ancak bu yöntemi klinikte uygulamak ve güvenli protokolleri belirlemek için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the efficacy of indocyanine green (ICG) mediated photodynamic therapy (PDT) against C. albicans that can grow on denture base material. In order to imitate the denture base material, 108 polymethylmethacrylate (PMMA) discs of 2 mm thickness and 10 mm diameter were produced. The samples were contaminated with C. albicans and allowed to grow on surfaces of samples. Nine groups (n=11) were formed according to the procedures to be applied to acrylic discs with C. albicans reproduced on their surfaces. Groups; control group (K), nystatin (1 ml, 100,000 IU) applied group (N), microwave disinfection (650W, 3min) group (M), laser-only (810 nm, diode laser, continuous mode 30 sec, 24 J/ cm², 300 mW) group (L), group treated with ICG only at 10 mg/ml concentration (ICG10), and groups treated with ICG-mediated PDT at different concentrations (10, 5, 2 and 1 mg/ml) (LICG10, L -ICG5, L-ICG2 and L-ICG1). After the procedures, colony counts of C. albicans biofilms on acrylic samples were made and SEM images of 1 more sample were taken for each group. L-ICG10, L-ICG5 and ICG10 groups were found to be effective in reducing the number of C. albicans colonies on the denture base. C. albicans was not detected in the cross-section of the L-ICG10 group in SEM images. In the cros-sections of K, N, M, ICG10, L, L-ICG5, L-ICG2, L-ICG1 groups, C. albicans were detected in yeast and hyphae forms. The application of disinfection with ICG-mediated PDT in the treatment of denture stomatitis has shown promising results, but further studies are needed to apply this method in the clinic and to determine safe protocols.