Tārīḫ-i Ya'ḳūb Paşa eseri (Dil incelemesi, metin, tıpkıbasım)
Work of Tāriḫ-i Ya'ḳūb Paşa (Linguistic analysis, text, facsimile)
  1. Tez No: 850087
  2. Yazar: KÜBRA UYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPAY İĞCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Tārīḫ-i Ya'ḳūb Paşa, Yakub Paşa, ses bilgisi, şekil bilgisi, Osmanlı sahası Türk edebiyatı, Tārīḫ-i Ya'ḳūb Paşa, Yakub Pasha, phonetics, morphology, Turkish literature in the Ottoman field
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 433
Özet
Bu tezde Osmanlı sahası eserlerinden Tārīḫ-i Ya'ḳūb Paşa'nın dil incelemesi yapılmıştır. Tārīḫ-i Ya'ḳūb Paşa eserinin el yazması, İsveç'te Uppsala Üniversitesi Kütüphanesi'nde bulunmaktadır. Tezde kullanılan metin, anılan nüshadan çalışılmıştır. Eserin yazılış tarihi ile ilgili kesin bir bilgi yer almamakla birlikte, XV. yüzyıl sonları ile XVI. yüzyıl başlarında yazılmış olduğu düşünülmektedir. Eserin yazarı Bahşî'dir. Yazarın tam adı, doğum ve ölüm tarihi, doğum yeri gibi bilgiler yoktur. Yakub Paşa, Türk tarihinde çeşitli önemli vazifelerde bulunmuş bir Osmanlı devlet adamıdır. Ona ithafen yazılan Tārīḫ-i Ya'ḳūb Paşa eseri, Osmanlı Türkçesinin ilk dönem dil özelliklerini gösterir. Eser, harekeli yazılmış olup 134 varaktan oluşur ve her sayfada 11 ila 13 satır vardır. Tārīḫ-i Ya'ḳūb Paşa eseri, gerek dil özelliklerinin gerekse anlatılan bilgiler açısından değerli bir yapıttır. Bu tezde Tārīḫ-i Ya'ḳūb Paşa eserinin ses ve şekil bilgisi özelliklerinin ardından eser metninin transkripsiyonu verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a linguistic analysis of the“Tārīḫ-i Ya'ḳūb Paşa”, one of the works of the Ottoman field, was made. The manuscript of the Tārīḫ-i Ya'ḳūb Paşa is in the Uppsala University Library in Sweden. The text used in the thesis was prepared from the mentioned copy/manuscript. Although there is no exact information about the date of writing of the work, it is thought to have been written in the late 15th century and early 16th century. The author of the work is Bahşî. There is no information such as the author's full name, date of birth and death, and place of birth. Yakub Pasha is an Ottoman statesman who held various important positions in Turkish history. The work Tārīḫ-i Ya'ḳūb Paşa, written in dedication to him, shows the linguistic features of the early period of Ottoman Turkish. The work is written with diacritics (hareke, Arabic diacritics) and consists of 134 pages, with 11 to 13 lines on each page. The work Tarih-i Yakub Paşa is a valuable work in terms of both its linguistic features and the information provided. In this thesis, following the phonological and morphological features of the work Tārīḫ-i Ya'ḳūb Paşa, the transcription of the text of the work is given.