Termal turizmin geliştirilmesinde konaklama işletmelerinin rolü ve önemi: Afyon örneği
The role and importance of accommodation businesses in the development of thermal tourism: The case of Afyon
  1. Tez No: 850100
  2. Yazar: AYŞE MİNE POSTACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZ BOSTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık turizmi hizmetleri, Sağlık turizmi, Termal konaklama tesislerinde uygulanan hizmet çeşitleri, Termal turizm işletmeciliği, Termal turizm işletmeleri, Termal turizm, Health tourism services, Health tourism, Service types applied in thermal accommodation facilities. Thermal tourism enterprises, Thermal tourism management, Thermal tourism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Sağlık turizminde termal tesislerde sunulabilecek hizmetler araştırılacak ve termal tesisler için en uygun örnekler belirlenecektir. Termal tesislerin yapısal durumu, hizmetleri incelenecektir. Türkiye turizm sektöründen yeterince payını büyütememektedir. Bunun için alternatif turizm türlerine ihtiyaç vardır. Sağlık turizmi bu türlerden en önemlisidir. Sağlık turizminden, pastadan daha fazla pay alabilmek için özellikle konaklama işletmelerinin rolü çok önemli olmaktadır. Buradan çıkışla özellikle termal turizmde konaklama işletmelerinin doluluk oranlarının yükseltilmesi, misafirlerin tesislerde kalış sürelerinin uzaması, yurtiçinde daha uzun konaklamaların sağlanması, hizmet standartlarının yükseltilmesi ve hizmet kalitesinin artmasına bağlıdır. Bu çalışmada Afyon genelindeki termal turizm yapan konaklama işletmelerinin durumunun tespit edilmesi standartlara uygunluğunun incelenmesi ve eksiklerinin giderilmesi için önerilerde bulunulması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada keşfedici araştırma deseni kullanılarak, nitel bir yaklaşımla yürütülmüştür. Keşfedici araştırma deseni kullanılarak, bir durum ya da olgunun iki yönü arasında neden ya da nasıl bir ilişki olduğu netleştirmeye çalışılmıştır. Öngörülen zaman içerisinde veriler toplanılmış, swot analizi ile veriler analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmada konaklama işletmelerinin sağlık turizmine nasıl hazırlandığı, sağlık turizminin katkılarının konaklama işletmeleri için neler olabileceği, sağlık turizmi açısından konaklama tesislerinin rolünün neler olabileceği, Türkiye'de konaklama işletmelerinin sağlık turizmi hizmeti vermesine tehdit olabilecek veya sağlık turizmine fırsat olarak görülen olgu ve gelişmeler neler olabileceği ve bunlardan ne ölçüde kaçınılabileceği veya fayda sağlanabileceği konuları hakkında bulgular incelenmiştir. Sonuç: Bu çalışmada araştırma sonuçlarının sağlık turizminde termal turizm yapılabilmesi için konaklama işletmelerinin rolü ve önemini ortaya çıkaracağı beklenmektedir. Türkiye'de otelcilik alanında sağlık turizmi içinde termal turizm potansiyeli vurgulanmıştır. Bulgularla hangi yönlerin güçlü görülerek tanıtım faaliyetlerinde vurgulanması gerektiği, otelcilikte ne gibi termal hizmetlerin sunulması gerektiği, tesislerde hangi zayıf yönlerin geliştirilmesi gerektiği, hangi fırsatların değerlendirilmeyi beklediği ve hangi tehditlerden kaçınmak için ne şekillerde önlemler alınması gerektiğinin ortaya konulması öngörülmektedir. Sağlık turizmi faaliyetlerin artışında ise gelir artışı başta olmak üzere bölgesel kalkınmanın desteklenmesi, turizmin tüm yıla yayılması, yaz sezonu dışında atıl kalan potansiyelin değere dönüştürülmesi gibi faydaların oluşacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The services that can be offered in thermal facilities in health tourism will be investigated and the most suitable examples for thermal facilities will be determined. The structural status and services of thermal facilities will be examined. Turkey cannot increase its share in the tourism sector sufficiently. Alternative tourism types are needed for this. Health tourism is the most important of these types. In order to get more share from health tourism, especially the role of accommodation establishments is very important. From this point of view, especially in thermal tourism, increasing the occupancy rates of accommodation establishments, extending the length of stay of guests in the facilities, providing longer stays in the country, raising service standards and increasing service quality depend on. In this study, it is aimed to determine the situation of accommodation establishments engaged in thermal tourism in Afyon, to examine their compliance with the standards and to make suggestions for eliminating their deficiencies. Materials and Methods: The study was conducted with a qualitative approach using an exploratory research design. By using the exploratory research design, it was tried to clarify why or how there is a relationship between two aspects of a situation or phenomenon. Data were collected within the prescribed time frame and analyzed using swot analysis. Findings: In the study, findings on how accommodation establishments are prepared for health tourism, what the contributions of health tourism can be for accommodation establishments, what the role of accommodation establishments can be in terms of health tourism, what phenomena and developments can be seen as a threat to the provision of health tourism services by accommodation establishments in Turkey or as an opportunity for health tourism, and to what extent they can be avoided or benefited from. Conclusion: In this study, it is expected that the results of the research will reveal the role and importance of accommodation businesses for thermal tourism in health tourism. The potential of thermal tourism in health tourism in the field of hospitality in Turkey will be emphasized. The findings are expected to reveal which aspects should be considered strong and emphasized in promotional activities, what kind of thermal services should be offered in hotel management, which weaknesses should be developed in facilities, which opportunities are waiting to be evaluated and what measures should be taken to avoid which threats. In the increase in health tourism activities, it is evaluated that there will be benefits such as supporting regional development, spreading tourism to the whole year, and transforming the potential that remains idle outside the summer season into value.