Bankacılık sektöründe örgüt ikliminin işe yabancılaşma üzerine etkisi
The effect of organizational climate on work alienation in the banking sector
  1. Tez No: 850105
  2. Yazar: BESTE KARAARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt İklimi, İşe Yabancılaşma, Banka Çalışanları, Organizational climate, Alienation from work, Bank employees
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma kapsamında Antalya'nın Alanya ve Gazipaşa ilçesindeki banka çalışanlarının, içinde bulundukları örgüt ikliminin işe yabancılaşma düzeylerini nasıl ve ne şekilde etkilediği araştırılmıştır. Ayrıca örgüt iklimi algısının ve işe yabancılaşma düzeylerinin demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla 259 banka çalışandan anket yöntemi kullanılarak veri toplanmıştır. Ankette Tunçay (2013) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Örgüt Ölçeği, Özbek (2013) tarafından Türkçe'ye uyarlanan İşe Yabancılaşma Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre işe yabancılaşma, örgüt iklimi genel, örgüt yapısı, sorumluluk, fark edilme, destek, standartlar, bağlılık, puanları arasında korelasyon analizleri incelendiğinde; örgüt iklimi genel ile işe yabancılaşma arasında negatif zayıf, örgüt yapısı ile işe yabancılaşma arasında negatif orta, sorumluluk ile işe yabancılaşma arasında pozitif zayıf, fark edilme ile işe yabancılaşma arasında negatif zayıf, destek ile işe yabancılaşma arasında negatif orta, standartlar ile işe yabancılaşma arasında pozitif zayıf, bağlılık ile işe yabancılaşma arasında negatif orta düzeyde ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Demografik değişkenler bağlamında yapılan fark analizi sonuçları değerlendirildiğinde banka çalışanlarının işe yabancılaşma ölçeğinin yaş, eğitim durumu, çalışanların pozisyonlarında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Örgüt iklimi ölçeğinde ise; eğitim, çalışanların pozisyonları, bankada çalışma süreleri değişkenlerinde anlamlı farklılıklar olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this study, it investigated that how and in what way the organizational climate of the bank employees in the Alanya and Gazipaşa districts of Antalya province affects their work alienation. In addition, it was tried to determine whether the perception of organizational climate and the levels of work alienation differ according to demographic variable. For this purpose, data was collected from 259 bank employees using the survey method. The Organization Scale adapted to Turkish by Tunçay (2013) and the Work Alienation Scale adapted to Turkish by Özbek (2013) were used in the survey. According to the findings of the study, when correlation analyses were examined between work alienation and overall organizational climate, organizational structure, responsibility, recognition, support, standards, and commitment scores, the following results were observed: there was a weak negative correlation between overall organizational climate and work alienation, a moderate negative correlation between organizational structure and work alienation, a weak positive correlation between responsibility and work alienation, a weak negative correlation between recognition and work alienation, a moderate negative correlation between support and work alienation, a weak positive correlation between standards and work alienation, and a moderate negative correlation between commitment and work alienation. When the results of the analysis of variance conducted in the context of demographic variables were evaluated, significant differences were found in terms of age, educational status, and positions of the bank employees in the work alienation scale. In the organizational climate scale, significant differences were determined in terms of education, positions of the employees, and length of employment in the bank.