Dönel paraboloid kabuğun Kanthorovich-Tottenham metodu ile statik analizi
Statical analayse of pivoteed paraboloid shell whit method of Kanthorovich-Tottenham
  1. Tez No: 85022
  2. Yazar: IZET HOT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCÜMENT KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dönel paraboloid kabuk^Kanthorovich-Tottenham metodu, Pivoted paraboloid shell, Method of Kanthorovich-Tottenham
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Dönel kabuklar, bir eksen etrafında her hangi bir eğrinin dönmesiyle oluşan yüzeylerdir. Eksen etrafında döndürülen eğriye göre isim alırlar. Örneğim bir parabol döndürülürse meydana gelen yüzey dönel paraboloid kabuk adını alır. Sayısal tekniklerinden yararlanarak çeşitli yük altında, dönel kabukların çözümü için kullanılacak denklemlerin kabuk genel denge denklemlerinden elde edilmesi mümkündür. Dönel kabuk denklemlerini daha basit ve anlaşılır formda ifade etmek için genel yüzey kabuk denklemlerde kullanılan eksen takımı olan (x,y) eğrisel koordinatlarını yeni eksen takımına (9, 9) dönüştürerek oluşturmak gerekir. Dönel paraboloid kabuğun çözümü, bir çok sayısal metotlarla gibi, Kanthorovich-Tottenham metoduyla mümkündür. Kanthorovich-Tottenham metodunun amacı: -İki boyutlu kısmi diferansiyel denklem takımını, bilinmeyen yer değiştirme bileşenlerinin iki doğrultuda olan fonksiyonlarından bir doğrultudakini seçerek ve enerjinin minimizasyonundan yararlanarak adi diferansiyel denklem takımına indirgemek. -Yeni fonksiyonlar (tarifiyle) üç adet yüksek mertebeden adi diferansiyel denklem takımını sekiz adet birinci mertebeden diferansiyel denklem takımına indirgemek. - Sınır şartlarından yararlanarak SQ başlangıç matrisini belirlemek. Burada S durum matrisini ve sonra kesit tesirlerini ve yer değiştirme bileşenlerini bulmak.
Özet (Çeviri)
The pivoted shells are the surfaces that becomes with any curve's revolution around an axis. They're named curve rotated around the axis. For example, if a parabola rotated, the surface get the name“Pivoted paraboloid shell”. It is possible to get the equations, using numerical techniques to solve the pivoted shells problems under varies loading types, from general balance equations. It's needed to change the (x,y) curved co-ordinates that is used as the axis group of general surface shell equations to (9,6) new axis group to explain the pivoted shells equations in a basic and understandable form. It's possible to solve the pivoted paraboloid shell problems with the method of Kanthorovich-Tottenham. The aim of method of Kanthorovich-Tottenham: - To reduce the differential equation set of a two dimensional body to an ordinary differential equation set by choosing one of the components of displacement functions which is generally two directions and using the minimisation process of energy. - By defining new functions to reduce three higher order ordinary differential equation set to eight first order ordinary differential equation set. - By the use of boundary conditions, to define So initial matrices. Here, to find S state matrices and then stress resultants and components of the displacements.