Yangın anında vantilasyonun önemi
The Importance of ventilation during fire
  1. Tez No: 85023
  2. Yazar: BİROL HÜRTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. MUHİTTİN SOĞUKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yangın, Duman Karartması, Zehirli Gazlar, Dumansız Bölge, Duman Atımı, Fire, Smoke Obscuration, Toxic Gases, Smoke Expel M
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Yangın ve neden olduğu tehlikelerle mücadele etmenin ve bu tehlikelerin üstesinden gelmenin ilk şartı konu ile ilgili kişilerin bu konuda eğitilmeleridir. Dolayısıyla, yanma ve yangınla ilgili konuların iyi analiz edilmesi gerekir. Bu amaçla, tezin ilk bölümde bu konulara değinilmiştir. Dumanın yangın esnasında başlıca öldürücü etken olduğu bilinmektedir. Duman çoğunlukla binanın yangın mahalinden başlayarak diğer bölümlere doğru süratle yayılır, böylelikle can ve mal kaybına neden olur. Mahaldeki aşın sıcaklığın insan yaşamı üzerindeki olumsuz etkilerinin yamsıra dumanın (dolayısıyla içindeki zehirli gazların) solunması, insan hayatını etkileyen hatta ölümlere neden olan bir diğer faktördür. Bununla birlikte, zehirli gazlara ve aşırı sıcaklıklara maruz kalmak insan hayatına yönelik doğrudan bir tehlike teşkil ederken duman karartması nedeniyle görüş mesafesindeki düşüş dolaylı bir tehlike oluşturmaktadır. Dumanın yol açtığı bu gibi tehlikeler ikinci bölümde irdelenmiştir. Ülkemizdeki binalar genellikle olası bir yangında duman kontrolü prensipleri gözetilerek inşa edilmemektedir. İlaveten, bu binaların büyük bir çoğunluğunda duman kontroluna yönelik herhangi bir önlem de bulunmamaktadır. Bu yüzden, bu gibi binalarda yangın anında uygulanabilecek vantilasyon teknikleri üçüncü bölümde açıklanmıştır. Dördüncü bolümde ise tek katlı binalarda doğal vantilasyon ile duman atımı incelenmiş, bu amaçla gerekli çizelgeler ve abaklar kullanılarak mahalde yangın çıkması durumunda zeminden itibaren belli yükseklikte dumansız bölge oluşturulması için gerekli duman tahliye kapağı alanının belirlenmesi ile ilgili hesap yöntemleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The first requisite for fire-fighting, dealing and coping with the dangers caused by fire itself is that the relevant staff should be trained for it Hence, the topics relating to fire and burning should be well-analyzed. For this reason, such topics are discussed in Chapter 1 of this thesis. It is a common fact that smoke is the major killer in fire situations. Smoke, mainly, spreads with all speed from the fire origin to the other parts of the building, causing deaths and hazards to property. Breathing smoke (therefore, the constituent toxic gases) is an other factor having adverse effects on humans, even causing deaths, along with the unfavorable influences of excessive heat on human life. Altough exposure to toxic gases and elevated temperatures is a direct hazard to life, reduced visibility due to smoke obscuration is an indirect hazard. Chapter 2 focuses on such hazards due to smoke. Unfortunately, the buildings in our country are not built according to the smoke control principles in a possible fire. Furthermore, the majority of these buildings do not have any precautions for smoke control. Therefore, Chapter 3 explains venting technics to be performed in such buildings during fire. Chapter 4 deals with smoke expel by natural ventilation in single-storey buildings. So, methods of calculations relating with the necessary vent area required to maintain a smoke-free space on the floor in a fire situation is given, providing relevant tables and nomograms.