Canlı vericili karaciğer transplantasyonu sonrası gelişen safra yolu darlığında perkütan transhepatik balon dilatasyon tedavisinin etkinliği
Efficacy of percutaneous transhepatic balloon dilatation therapy in bile duct stricture after living donor liver transplantation
  1. Tez No: 850276
  2. Yazar: İREM İŞLEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ŞEKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Safra yolu darlığı, karaciğer nakli, perkütan transhepatik balon dilatasyonu, Bile duct stricture, liver transplantation, percutaneous transhepatic balloon dilatation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Safra yolu darlıkları, cerrahi tekniklerin gelişmesine rağmen halen karaciğer nakli sonrası artan morbidite ve mortalite nedenidir. Çalışmamızın amacı, karaciğer nakli sonrası gelişen safra yolu darlıklarında perkütan transhepatik balon dilatasyon (PTBD) tedavisinin etkinliğini, başarıya etki eden faktörleri, işlemin teknik ve klinik başarısını ortaya koymaktır. Kurumumuzda Ocak 2017-Ocak 2023 tarihleri arasında canlı vericili karaciğer nakli sonrası biliyer darlık gelişen ve PTBD tedavisi uygulanan tüm hastalar retrospektif incelendi. Çalışma, toplamda 63 hasta verisi ile gerçekleştirilmiştir. Hastaların %1,6'sına bir, %14,3'üne iki, %27,0'sine üç, %33,3'üne dört, %15,9'una beş, %4,8'ine altı ve %3,2'sine yedi işlem yapılmıştır. Çalışmamızda iki yıllık klinik başarı oranını %92,1 olarak gözlemledik. Bir hastada majör komplikasyon gelişmişti (%1,5). İki yıllık takiplerde yalnızca bir hastada tedavi tamamlandıktan 9 ay sonra klinik anlamlı restenoz gelişmişti. Demografik ve klinik özelliklere göre tedavi başarısı incelendiğinde başarı düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Biliyer darlıklar, karaciğer transplantasyonu sonrası gelişen, tedavi edilmediği takdirde yeniden transplantasyon ihtiyacı doğuran, morbidite ve mortalitesi yüksek bir komplikasyondur. Çalışmamız, düşük komplikasyon ve yüksek başarı oranları ile perkütan tedavilerin artık bir alternatif tedavi olmaktan ziyade biliyer darlık yönetiminde ilk tercih edilen seçenek olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Biliary strictures are still a cause of increasing morbidity and mortality after liver transplantation despite the improvement of surgical techniques. The aim of our study was to determine the efficacy of percutaneous transhepatic balloon dilatation (PTBD) in biliary strictures after liver transplantation, the factors affecting the success, and the technical and clinical success of the procedure. All patients who developed biliary stricture after living donor liver transplantation and underwent PTBD treatment between January 2017 and January 2023 in our institution were retrospectively analysed. The study was performed with a total of 63 patient data. One procedure was performed in 1.6%, two in 14.3%, three in 27.0%, four in 33.3%, five in 15.9%, six in 4.8% and seven in 3.2% of the patients. The two-year clinical success rate was 92.1%, with one major complication (1.5%). During the two-year follow-up, only one patient developed clinically significant restenosis 9 months after treatment completion. When treatment success was analysed according to demographic and clinical findings, no statistically significant difference was found between the success levels. Biliary strictures are a complication after liver transplantation with high morbidity and mortality and require re-transplantation if left untreated. Our study showed that percutaneous treatments with low complications and high success rates may be the first choice for the management of biliary stricture rather than an alternative treatment.