Türkiye'de sosyal yardım uygulamaları: Ermenek Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı örneği üzerinden genel bir bakış
Social assistance practices in Türkiye: A general overview through Ermenek Social Assistance and Solidarity Foundation
  1. Tez No: 850277
  2. Yazar: SONER DURAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA MÜGE ÖZDEMİRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Yardım, Yoksulluk, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Sosyal Yardım Bağımlılığı, Social Assistance, Poverty, Social Assistance and Solidarity Foundations, Social Assistance Addiction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Sosyal yardım kavramı devlet tarafından yoksullukla mücadele aracı olarak kullanılan en önemli alanlardan birisidir. Yoksulluk sorunu insanlığın en eski döneminden günümüze kadar süren önemli bir sorundur. Türkiye'de sosyal yardımlarla ilgili faaliyet gösteren en önemli kurum Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarıdır. Bu Vakıflar 1986 yılından bu yana sosyal yardımlar alanında önemli işler yapmaktadır. Ancak konu ile ilgili akademik çalışmalar; sosyal yardımların insanlar üzerinde bağımlılık yarattığı ve bunun da iş hayatından uzaklaşma ve tembellik yaratma nedeniyle ülke ekonomileri için olumsuz bir durum olduğuna dikkat çekmektedir. Yardımların titizlikle yürütülmesi ve bağımlılık yaratmasına engel olunması önemlidir. Bu çalışmada Türkiye genelinde sunulan yardım programları ve özelde de Ermenek Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yapılan yardımlar ele alınmıştır. Sosyal yardım alan kişilerle yapılan anketler neticesinde yardım bağımlılığı hakkında analizler yapılmıştır. Çalışmaya katılanların demografik bilgileri, yardımlardan yararlanma düzeyleri, yardım alma nedenleri ve yardımların bağımlılık yaratma etkileri sosyal yardım bağımlılık ölçeği aracılığıyla ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
The concept of social assistance is one of the most important areas used by the state as a tool to combat poverty. The problem of poverty is an important problem that has continued from the earliest period of humanity to the present day. The most important institution operating regarding social aid in Türkiye is the Social Assistance and Solidarity Foundations. These Foundations have been doing important work in the field of social aid since 1986. However, academic studies on the subject; He points out that social aid creates dependency on people, and this is a negative situation for the country's economy because it creates laziness and alienation from business life. It is important to administer aid meticulously and prevent addiction. In this study, the aid programs offered throughout the Türkiye and the aid provided by the Ermenek Social Assistance and Solidarity Foundation in particular are discussed. As a result of surveys conducted with people receiving social assistance, analyzes were made about aid addiction. Demographic information of the study participants, their level of benefiting from aid, reasons for receiving aid, and the addictive effects of aid were measured through the social aid dependency scale.