Dağıtım şebekeleri için coğrafi bilgi sistemi arıza ihbar analizi
Trouble call analysis based geographic information system for distribution networks
- Tez No: 85028
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN UMURKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: SCAD A, GIS, AM/FM, Dağıtım Otomasyonu, İletişim Protokolleri. IV, SCAD A, GIS, AM/FM, Distribution Automation, Communication Protocols. V
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Dünyanın hızla ilerlediği çağımızda otomasyonun her alana girmesi doğal ve gereklidir. Otomasyon, yapılan bir işin hızlı, emniyetli ve etkili olmasını sağlar. Bunu yapmak için uygun yazılımlar ve donanımlar gerekir. Bu çalışmada dağıtım otomasyonu genel olarak incelenmiştir. GIS olarak bilinen (Geographic Information System) yöntemle dağıtım otomasyonunun bilgisayarda görsel işlemleri yapılmıştır. Giriş bölümünde konunun genel bir tanıtımı yapılmış ve daha önceki çalışmalara yer verilmiştir, dağıtım İkinci bölümde GIS (veya Türkçe'ye çevrilmişi CBS), temelden işlevlerine kadar irdelenmiştir. Ay m zamanda dağıtım otomasyonu sistemi için bu yöntemin orijinalliği ortaya konulmuştur. Üçüncü bölümde dağıtım sistemlerinde otomasyona geçmenin nedenleri ve otomasyonun çalışma prensibi gibi bir çok konu işlenmiştir. Dördüncü bölümde GIS için kullanılan yazılımlardan Arcview GIS tanıtılmış ve bu programla ilgili birkaç örnek çalışma yapılmıştır. Son bölümde ise yapılan bu çalışmaların hedefi olan GIS tabanlı dağıtım otomasyonun ülkemiz elektrifikasyonuna ve işletmesine getireceği yaralar göz önüne serilmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, dağıtım sistemlerinde verimli, hızlı ve etkili bir işletme meydana getirecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In our fast developing era, automation is in every aspect of our life. Automation increases speed, security and the effectiveness of any system. To implement an automation system necessary hardware and software should be used. In our study, we have elaborated on distribution automation. Geographic Information System implemented on distribution automation systems. In the introduction part, the topic is explained and previous works on this subject are examined in detail. In the second part, GIS introduced. GIS evaluated as a part of distribution automatic system. In the third part, automation principles and the reason of choosing distribution automation is given. In the fourth section, Arcview GIS software is explained and a sample is done. In the final part, the advantages of GIS related automation system is overviewed for Turkish Electrical Distribution System. As a result of this study, distribution system, availability efficiency and effective operation will be reached through system automation and GIS implementation.