Küresel kamusal bir mal olarak suyun önemi ve Türkiye'de su kaynaklarının ekonomi politiği
The importance of water as a global public good and the politicaleconomy of water resources in Turkey
- Tez No: 850298
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği, Küresel kamusal mallar, Climate change, Global public goods, Water
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Günümüz dünyasını tehdit eden en büyük problemlerden biri şüphesiz küresel ısınma ve beraberinde getirdiği sorunlardır. Bu sorunlar geniş çaplı olup, en bilinen ve önem arz edenlerinin başında ise temiz su kaynaklarının tehdit altında olması problemi gelmektedir. Canlıların yaşamsal faaliyetlerinin devamı için önemi tartışılmaz olan suyun küresel ısınma kaynaklı olarak tehdit altında olması durumu da bütün dünyayı ilgilendiren küresel ısınma probleminin aşılması gerekliliğini gözler önüne sermektedir. Su, bu noktada küresel kamusal bir mal özelliği göstermektedir ve suyun varlığını tehdit eden küresel ısınma ve iklim değişikliği problemlerinin çözümü de ancak ulusların ortak bir paydada buluşması ile mümkün olabilmektedir. Literatürdeki çalışmalar da göz önünde bulundurularak küresel kamusal bir mal özelliği gösteren suyun önemine ve var olan problemin ciddiyetine dikkat çekmek, nihayetinde dünyanın ve özelinde Türkiye'nin küresel ısınma ve iklim değişikliğinin sebebiyet verdiği su kıtlığı olgusundan ne derecede etkileneceği durumunun anlaşılmak istenmesi amacı ile konu araştırılmak istenmektedir. Araştırma literatür ışığında gerçekleştirilecek olunup, güncel verilerden de yararlanılacaktır. Yöntem olarak literatür taraması gerçekleştirilecek, literatürdeki çalışmalar ve güncel veriler ile küresel kamusal bir mal olarak suyun önemi ve küresel ısınma probleminin hangi boyutta su kaynaklarını tehdit ettiği anlaşılacaktır. Son olarak da Türkiye'de su kaynaklarının ekonomi politiği üzerine yapılacak olan araştırma ile de suyun ve su kaynaklarının öneminin daha net vurgulanması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the biggest problems threatening today's world is undoubtedly global warming and the problems it brings. These problems are wide-ranging, and one of the most well-known and important ones is the threat of clean water resources. The fact that water, whose importance is indisputable for the continuation of the vital activities of living things, is under threat due to global warming also reveals the necessity of overcoming the problem of global warming, which concerns the whole world. At this point, water is a global public good, and the solution to the problems of global warming and climate change that threatens the existence of water is only possible if the nations meet on a common ground. Considering the studies in the literature, it is desired to investigate the subject in order to draw attention to the importance of water, which is a global public good, and the seriousness of the existing problem, and finally to understand the situation in which the world, and in particular Turkey, will be affected by the phenomenon of water scarcity caused by global warming and climate change. . The research will be carried out in the light of the literature and current data will also be used. As a method, a literature review will be carried out, the importance of water as a global public good and the extent to which the problem of global warming threatens water resources will be understood with the studies in the literature and current data. Finally, with the research to be conducted on the political economy of water resources in Turkey, it is aimed to emphasize the importance of water and water resources more clearly.