Endüstri 4.0 teknolojilerinin müzelerde kullanımı
Use of industry 4.0 technologies in museums
  1. Tez No: 850310
  2. Yazar: İPEK ÖZEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET MUSA KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Güzel Sanatlar, Müzecilik, Science and Technology, Fine Arts, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Artırılmış Gerçeklik, Endüstri 4.0 Teknolojileri, Müze, Sanal Gerçeklik, Yapay Zekâ, Augmented Reality, Industry 4.0 Technologies, Museum, Virtual Reality, Artificial Intelligence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin üretim sistemleriyle bütünleşmesi olarak ifade edilen Endüstri 4.0, sosyal ve kültürel alanlarda da birçok yeniliği beraberinde getirmektedir. Barındırdıkları sanatsal, kültürel ve tarihi unsurlarla toplumun ortak hafızasını korumak, sergilemek ve eğitmek vazifesi taşıyan müzeler, bilginin toplanma merkezleridir. Yapay zekâ, nesnelerin interneti, sanal gerçeklik gibi Endüstri 4.0 ürünü teknolojik gelişmeler, müzelerin bilgiyi aktarım yöntemlerinde önemli değişikliklere neden olmuştur.Farklı duyulara hitap ederek kullanıcının tam bir deneyim elde etmesini sağlamak amacıyla bu teknolojilerin sergileme yöntemlerinde kullanılması giderek yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmada, Endüstri 4.0 teknolojilerinin müzelerde kullanım yöntemleri araştırılmaktadır. Bu amaçla, öncelikli olarak bu teknolojilerinden, müzelerde yoğun kullanımı olan sanal ve artırılmış gerçeklik ve yeni uygulama alanı bulan yapay zekâ kavramları, tarihsel gelişim süreçleri ile birlikte incelenmektedir. Ardından Endüstri 4.0 teknolojilerinin kullanılmasına öncülük eden ülkemizdeki ve yurtdışındaki örnek müze uygulamaları aracılığıyla bu teknoloji bileşenlerinin müzelerdeki kullanımı ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Industry 4.0, which is expressed as the integration of information and communication technologies with production systems, brings many innovations in social and cultural fields. Museums, which have the task of preserving, exhibiting and educating the collective memory of the society with the artistic, cultural and historical elements they contain, are the gathering of knowledge. Technological developments such as artificial intelligence, the internet of things, and virtual reality, which are Industry 4.0 products, have also caused significant changes in the methods of transferring information in museums. It is becoming more and more common to use these technologies in exhibition methods in order to appeal to different senses and enable the user to get a full experience. In this study, the utilization methods of Industry 4.0 technologies in museums are investigated. For this purpose, primarily the concepts of virtual and augmented reality and artificial intelligence, which have intensive usage in museums among these technologies, are examined along with their historical development processes. Subsequently, through the examples of museum applications leading the use of Industry 4.0 technologies in our country and abroad, the utilization of these technological components in museums is addressed.