Spor tesisi yeterliliğinin sporcuların mükemmel performansları ile ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship between sports facility adequacy and the excellent performances of athletes
- Tez No: 850333
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR PEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor tesisi yeterliliği, mükemmellik, spor, performans, Sports facility adequacy, excellence, sports, performance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tez çalışması spor yapan bireylerde“Spor Tesisi Yeterliliğinin Sporcuların Mükemmel Performansları İle İlişkisini İncelemesi”amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evreni Antalya il merkezinde aktif spor yapan takım ve bireysel spor yapan sporculardan oluşmaktadır. Örneklem grubu ise Antalya genelinden toplamda n=313; 94 kadın ve 219 erkek sporcu oluşturmaktadır. Araştırma ilişkisel tarama modelinde bir araştırma olup, envanter yöntemiyle korelasyon ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubuna anket olarak Çetin ve Karaçam (2020) geliştirdiği“Spor Tesisi Yeterliliği Envanteri”ve Esentaş, Güzel, Yavaş Tez (2020)'in Türkçeye uyarlamış olduğu“Sporda Mükemmel Performans Envanteri”kullanılmıştır. Anketler etik kurul onayı ve ilgili üniversite yönetimlerinden izin alındıktan sonra, araştırmacı tarafından örneklem grubuna konu hakkında kısa bir bilgilendirme yapılarak gönüllülük esasına göre doldurulmuştur. İstatistiki sonuçlara göre, spor yeterliliğinin sporcuların mükemmel performansları arasında negatif ve pozitif yönde ilişkisi bulunmasına rağmen, sadece Sporda Mükemmel Performans Envanteri alt boyutu olan diğerlerine yönelik performans mükemmeliyetçilik ile doğrusal ilişkiye sahip olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak, spor tesisi yeterliliğinin sporda mükemmel performansı olumlu yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis study was conducted for the purpose of“Examining the Relationship between Sports Facility Adequacy and the Excellent Performances of Athletes”among individuals who do sports. The population of the research consists of athletes who are active in team and individual sports in Antalya city center. The sample group is n=313 in total from Antalya; It consists of 94 female and 219 male athletes. The research is a research in the relational screening model and correlation and regression analysis with inventory method was used. The“Sports Facility Adequacy Inventory”developed by Çetin and Karaçam (2020) and the“Excellent Performance Inventory in Sports”adapted into Turkish by Esentaş, Güzel, Yavaş Tez (2020) were used as a survey for the study group of the research. The surveys were filled out on a voluntary basis by the researcher, after receiving ethics committee approval and permission from the relevant university administrations, by giving brief information about the subject to the sample group. According to the statistical results, although there was a negative and positive relationship between sports proficiency and the excellent performances of athletes, it was found that only performance towards others, which is the sub-dimension of the Excellent Performance Inventory in Sports, had a linear relationship with perfectionism. As a result, it has been observed that sports facility adequacy positively affects excellent performance in sports.