Ceza muhakemesinde hukuka aykırı deliller
Unlawful evidence in criminal proceedings
  1. Tez No: 850343
  2. Yazar: ZÜLAL NUR ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FULYA KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Delil Yasakları, Hukuka Aykırı Delil, Değerlendirme Yasağı, Adil Yargılanma, Evidence Bans, Unlawful Evidence, Evaluation Prohibition, Fair Trial
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Maddi gerçeğin ortaya çıkartılması amacının mutlak olarak uygulanmadığı ceza muhakemesinde; ispat, kural olarak her türlü delille mümkün olsa da hukuka aykırı yollarla elde edilen delillerin hukuk devleti kavramı ve adil yargılanma hakları bağlamında delil olarak kabul edilip edilemeyeceği tarih boyunca tartışmalara neden olmuştur. Çalışmamızda; delil yasaklarını, hukuka aykırı delillerin ceza muhakemesindeki yerini, delil olarak kabul edilip edilemeyeceği yönündeki teorik yaklaşımları açıklığa kavuşturmayı ve dosyadan çıkartılması sorununu ele almayı ve bu tartışmalar bakımından görüşümüzü belirtmeyi amaçladık. Bununla birlikte, hukuka aykırı deliller bakımından yüksek mahkeme olan Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemelerinin vermiş olduğu kararlardan örnekler sunarak bu konudaki bakış açılarını göstereceğiz. Çalışmada delil toplarken hukuka aykırı delil elde edilmesi ve dosyaya girmesinden önceki aşama ile, delilin hukuka aykırı olarak elde edilmesinden sonra yargılama aşamasında ne şekilde yol izleneceği, dosyadan çıkartılıp çıkartılmaması yönündeki tartışmaları ve çözüm önerilerimizi sunmayı hedefledik.
Özet (Çeviri)
Incriminal proceedings where the aim of revealing the material truth is not applied absolutely; Although proof is possible with all kinds of evidence as a rule, whether the evidence obtained by illegal means can be accepted as evidence in the context of the concept of the rule of law and fair trial rights has led to debates through out history. In our study, we aimed toclarify the prohibitions of evidence, the place of unlawful evidence in criminal proceedings, the theoretical approaches on whether it can be accepted as evidence, and to address the issue of its removal from the file and to Express our opinion in terms of these discussions. In addition, we will show the perspectives on this issue by presenting examples from the decisions of the Supreme Court, Constitutional Court and European Courts of Human Rights, which are high courts in terms of unlawful evidence. In the study, we aimed to present the discussions and our solution proposals a out obtining unlawful evidence and the stage before it is enter edin to the file, how to proceed in the trial phase after the evidence is obtainedil legally, and whether it should be removed from the file or not.